בצל קיצוצים מתמשכים בתקציבו יציג גשר רפרטואר הכולל מחזות מאת שקספיר, לוין וקניוק
הזכות לקחת סיכון אמנותי
בשבוע הבא תיפתח העונה החדשה של תיאטרון גשר עם סמל חדש. הצגת הפתיחה של העונה החדשה תהיה "הלילה ה-12" מאת שקספיר בגרסת ג`אז עם שיריו של ארווינג ברלין בבימויו של רפי ניב, שמביים לראשונה בתיאטרון.
בהמשך העונה ובזו שאחריה יועלו בין השאר "שונאים, סיפור אהבה" מאת יצחק בשביס זינגר, בעיבוד המתרגם רועי חן והבמאי יבגני אריה, הקומדיה "החייל האמיץ צ`ונקין" מאת ולדימיר וינוביץ` בבימויו של מיכאל טפליצקי, "מסיבת יום הולדת" מאת פינטר בבימויו של עודד קוטלר, "דודה שלומציון הגדולה" מאת יורם קניוק בבימויו של מיכה לבינסון ו"הקיסר גוק" מאת חנוך לוין. ערב מיוחד לציון 100 שנות תל אביב יוקדש למשוררי העיר מביאליק ואלתרמן ויושבי בתי הקפה ההיסטוריים שלג הלבנון וכסית ועד המשוררים בני זמננו יושבי תמר, אורנה ואלה בשינקין.
הרפרטואר החדש של גשר הוצג השבוע במסיבת עיתונאים שבה שטחו המנהל האמנותי יבגני אריה, המנכ"לית לנה קריינדלין והיו"ר החדש של האסיפה הכללית של התיאטרון, עו"ד אלי זהר, את קובלנתם המשותפת כנגד שיטת הקריטריונים לתמיכה בתיאטרונים המחייבת לדבריהם פשרות אמנותיות וחיפוש אחרי פתרונות נוחים לקופה.
יבגני אריה אמר כי "התנאים הנוכחיים שוללים מגשר את הזכות של תיאטרון לקחת סיכון אמנותי, ולהיכשל בקופה. אנחנו מחויבים לבחון אם ההצגות שאנו רוצים בהן יצליחו מבחינה מסחרית ולאו דווקא מבחינה אמנותית. זו מגמה מסוכנת ביותר להתפתחות התיאטרון בארץ, ולא רק של גשר". לדברי אריה הפשרה המיוצגת ברפרטואר שנמסר במסיבת העיתונאים מתבטאת במה שלא נכלל בו, אותם מחזות שהיו מייצגים את הקו האמנותי שהוא מנסה לעצב כמייחד את התיאטרון. אריה גם הצדיע לשחקני התיאטרון הוותיקים והצעירים שמוכנים להסתפק בשכר נמוך בהרבה מזה שיכלו לקבל בתיאטרונים אחרים.
עו"ד אלי זהר שנכנס לנעליו של צבי זמיר, שפרש לפני שנה אחרי 17 שנות מאבק בלתי מתפשר למען הבטחת קיומו של התיאטרון, הצביע על כך כי הייחוד של התיאטרון, כפי שנקבע בעבר, ימשיך לעמוד על שלושה יסודות ייחודיים – המקצועיות, הפן החברתי והפן החינוכי.
תקציב של התייעלות, הבראה וקיצוץ בתמיכה
תקציב 2008 של גשר עומד על 22 מיליון ש"ח, מהם 12 מיליון הם הכנסה עצמית, פרי הגדלת נפח ההצגות, והגדלת היקף התרומות ולצד אלה תמיכה ציבורית, שהעיקרית בהן עומדת על 6.2 מיליון ש”ח, המייצגים קיצוץ מצטבר של 2.4 מיליון ש"ח בתמיכה בשלוש השנים שעברו מאז 2005.
מנכ"לית התיאטרון, לנה קריינדלין, שנכנסה לתפקידה לפני שנה אחרי פרישתו של אורי לוי, הציגה את הנתונים וקבלה בעיקר על הצורך לקצץ בשכר השחקנים והעובדים בהתאם לתכנית ההבראה שנקבעה לפני שנתיים, ובמרכזה קיצוץ ניכר בהוצאות. "זה פשע לקצץ בשכר השחקנים, רבים מהם עולים שעדיין חיים ללא גב כלכלי. זה לא טוב להצגות, וצריך לאפשר להם להתפרנס ולהתקיים בכבוד. במצב של מלחמת הישרדות והקצבה יורדת אין לנו ברירה אלא להגדיל את הפעילות ולרדוף אחרי הכמות על חשבון האיכות דבר שפוגע במיוחדות התיאטרון שלנו ואנחנו מחפשים כל הזמן דרכים כיצד לשמור על המהות שלנו ולהישאר תיאטרון בוטיק. עם זאת אנו מתכוונים להפיק גם השנה 5 הצגות חדשות, להריץ 400 הצגות ולסיים את שנת 2008 בעודף תפעולי".
על פי הדו"חות הכספיים המבוקרים לסוף שנת 2007, ירדו הוצאות השכר בסך של יותר 1.5 מיליון ש"ח לעומת השנה הקודמת, הוצאות התפעול ירדו ביותר מ-1 מיליון₪ והוצאות ההנהלה ירדו ב- 300,000 ₪ . עם זאת, בשנת 2007 עלה מספר הצגות התיאטרון ל-274 הצגות לעומת 220 בשנת 2006, והועלו 5 הצגות חדשות.
סיורים בחו"ל ושיפוצים מבית
השנה התיאטרון מוזמן לפסטיבל פארמה באיטליה עם "מומיק" על פי דוד גרוסמן, ויש גם הזמנות לקיץ הבא לסיור בארה"ב עם "יאקיש ופופצ`ה" שתוצג בסן-פרנציסקו, לוס אנג`לס וואשינגטון. לקראת שנת ה-20 לתיאטרון גשר (2010) מתכננים מנהליו חגיגות ענק בארץ ובחו"ל ממוסקבה ועד ניו-יורק.
לקראת 2009 התיאטרון עומד לעבור שיפוצים בתמיכתם של משרד המדע, התרבות והספורט ועיריית תל-אביב ובימים אלה משפצים את הלובי התחתון של התיאטרון הודות לתרומה מיוחדת של מר חזי שלח ע"ש רעייתו אביבה שלח ז"ל. המקום מיועד להפוך למועדון מוזיקלי וספרותי של גשר שייפתח כבר העונה. השם הזמני של המקום הוא "71 הכיסאות" כמניין המקומות שיהיו במקום.