סגור בנר
אמנים עניין פסטיבלים בידור ילדים קלאסי קולנוע מוזיקה מחול תיאטרון
רכישת כרטיסים אינדקס דרום ירושלים צפון חיפה מרכז תל-אביב
הופעות, פעילויות לילדים, לוח מופעים, סרטים וכרטיסים
פסטיבלים
לוח האירועים 2024 נובמבר 
א ב ג ד ה ו ש
     
10111213141516
17181920212223
24252627282930
ריאיון
 
מאת: יוסי שיפמן יוליה וקפולט זוג בחיים
 

 
 
לא רק הכסף הוא מטרה. אני עושה הרבה דברים ולא חושבת על התמורה הכספית בסוף. מה שחשוב שאתה בטוח במה שאתה עושה, שאתה משקיע רגשות. אני אוהבת לתת את כל האנרגיה בתפקידים שאני שרה. כשאני באה הביתה אני מניחה את הראש על הכרית ומודה לשמים שיש לי המתת הזה - הקול. כשאנחנו ביחד בבית אנחנו זוג צעיר רגיל עם מחויבויות משפחתיות, ובבית מחכה לנו מאיה כלבת התחש שלנו, שאיתה אנחנו יוצאים לטיולים בטבע, בנוף ההררי שסביב העיר."
שיחה עם אַאוּרֶליָה פלוריאן ובעלה רַאדוּ פִּינטליֶיה המככבים ב"רומיאו ויוליה" באופרה הישראלית


מחר, יום שישי, יעלה באופרה הישראלית המסך על "רומיאו ויוליה" האופרה של המלחין הצרפתי שארל גוּנוֹ, לליברית שחיברו ז'יל בַּארבּיֶיה ומישל קַארֶה על פי מחזהו הנודע של שקספיר
  
השנה מציין העולם 400 שנים למותו של ויליאם שקספיר ובעולם עולות הפקות רבות של יצירות שקספיר, לרבות מחזה האוהבים הנודע. אפילו כאן, בסמוך לאופרה, מעלה התיאטרון הקאמרי את "סיפור הפרברים", שגם הוא נוסח מוזיקלי לאותו מחזה. 
  
בימים אלו אפשר למצוא על במות העולם הפקות חדשות של הבלט של פרוקופייב, של הסימפוניה הדרמטית של ברליוז ועוד. ז'אן לואי גרינדָה מנהלו האמנותי של בית האופרה במונטה-קרלו, מביא לתל אביב הפקה חדשה יחסית של האופרה, שהיא הסיפור האולטימטיבי של אהבה ומוות, הפקה שלדבריו "מצטיינת בנאמנותה ליצירות הכתובות של שקספיר ושל גונו." 
  
מה שמצפה לקהל היא דרמה תקופתית (תלבושות מרשימות של בני משפחות מונטגיו וקפולט, שעיצבה קרולה וולס) ותפאורה של אריק שֶבאליֶיה שמדמה את מרכז העיר ורונה באיטליה, שם מתרחשת עלילת הדרמה. בהפקה יש נוכחות מרשימה של זמרים ישראלים בתפקידים שונים (לרבות הילה בג'יו ששרה את יוליה) ועוד. 
 

רומיאו-ויוליה3-מירי-שמיר.jpg
רומיאו ויוליה (צילום: מירי שמיר)


"התאהבנו על הבמה"
  
באופן יוצא מן הכלל משתתפים בהפקה הזאת שני זמרים שהם בעל ואישה. זמרת הסופרן אַאוּרֶליָה פלוריאן ששרה את יוליה ובעלה רַאדוּ פִּינטליֶיה, זמר בס שמגלם באופרה את אביה של ז'ולייט, קפולט. 
  
"אני לא מבינה מה ההתרגשות ששני בני הזוג הם זמרים. יש רבים כאלה בעולם האופרה", אומרת אאורליה בפתח השיחה, ועוד לפני שאני מספיק לנשום היא מפגישה אותי עם רשימת שמות מכובדת. בישראל הקטנה יש לנו זוג אחד מוכר - אירה ברטמן ויותם כהן, ולפני שנים רבות היה כאן זוג אחר, שאחד מהם נעשה לימים לכוכב עולמי -  מרתה אורנלס ופלסידו דומינגו
  
אנחנו נפגשים בחדרה של פלוריאן מייד לאחר החזרה הכללית, ובעלה ראדו מצטרף אחרי שהוא "עולה על אזרחי."  "נפגשנו על הבמה... כן, כן." פותחת אאורליה. "זה היה ב'דון פסקואלה' - אני הייתי נורינה והוא היה פסקואלה. באופרה אני מאוהבת כמובן באחר, ארנסטו הצעיר, אבל בחיים התאהבתי דווקא בזמר ששר את תפקיד המבוגר החושק בצעירה, עד שהוא מבין שזה לא בשבילו.

"ההפרש בינינו לא גדול - ראדו מבוגר ממני בשלוש שנים. היכרנו עוד קודם, בתחרויות, בלימודים בבוקרשט, במבחנים לקבלת תפקידים ובעוד מקומות שזמרים צעירים נפגשים ברומניה." 
  
"ברומניה, מציין פינטלייה, "יש שישה בתי אופרה פעילים, החשוב הוא כמובן זה של בוקרשט." בבית אופרה זה הועסקתי במשך כשלוש שנים, בין 2008 ל-2010, כזמרת עם חוזה קבוע," מספרת פלוריאן. "אבל בשש השנים האחרונות אני מופיעה במקומות שונים, לפי התפקיד." 

  
אאורליה-פלוריאן-וראדו-פינטלייה-מירי-שמיר.jpg
אאורליה פלוריאן וראדו פינטילייה (צילום: מירי שמיר)


עיר קשה לזמרי אופרה
 
איפה הבית שלכם היום? 
 
"כיום אנחנו גרים בברשוב, אחת הערים היפות ברומניה.  אחרי שהות של כמה שנים באיטליה, החלטנו לחזור לרומניה. איטליה, אתה יודע, היא מדינת האופרה, וגלינו די מהר שזה לא בדיוק המקום להתקדם בו. למרות ששם עבדתי עם ריינה קאוואיבנסקה (זמרת סופרן בולגריה בעל שם עולמי) שמלמדת באקדמיה למוזיקה בסיינה. החיים שם היו מצד אחד מצוינים לשני זמרי אופרה שרוצים ללמוד את עולם האופרה. גרנו גם בפַּרמָה, אחת הערים הקשות ביותר לזמרי אופרה." 
  
מה קשה יותר בפּרמה מאשר בערים אחרות באיטליה?
  
"בית האופרה שם על שמו של ארתורו טוסקניני, המנצח שהכיר את ורדי ואת פוצ'יני, הוא הבית שאליו מגיעים יודעי אופרה. קהל שמגיע לבית האופרה עם פרטיטורות ובודק את כולם - המנצח והזמרים. לא פשוט בפרמה, אבל שם שמע אותי המנצח דניאל אורן. הוזמנתי לשיר ב"קרב על לניאנו" (אחת האופרות המוקדמות והלאומיות של ורדי, י.ש). למדתי את התפקיד בעשרה ימים. שרתי והתקבלתי. אחרי שהוא שמע אותי הגעתי לישראל ושרתי כאן את התפקיד הראשי ב"לואיזה מילר", ואחר כך במצדה שרתי את ויולטה ב"לה טרוויאטה". 

"גם בלה טרוויאטה שרנו ביחד. אני הייתי ד"ר גרנוויל, הרופא המופיע במערכה האחרונה," אומר פינטלייה. 
  
היו לכם עוד הופעות ביחד?
  
"אנחנו לא מתאמצים ללכת בכיוון הזה, אנחנו גם מיוצגים על ידי סוכנים שונים, אז הופעה ביחד לא תמיד הולכת." 
  
נחזור לרגע לפרמה, בית האופרה קשה אבל האוכל שם מעולה, זאת לא נחמה? 
  
"נכון, גבינת הפרמז'נו מגיעה משם והפרשוטו הטוב ביותר וגם הטורטליני, אבל באלה לא היה די כדי להשאיר אותנו שם. אז חיפשנו בית ברומניה." 
  
נגענו באוכל, יש אוכל רומני שאתם אוהבים? 
  
"הגעתי למסקנה שאין אוכל רומני. כמו שהפיצה הומצאה ביוון, אז הממליגה היא למעשה הפולנטה האיטלקית." 
  
אצלנו בתל אביב יש הרבה מסעדות שמתהדרות בקבב רומני ועוד מנות רומניות. 

"נראה לי יותר שזה אוכל שרומנים אוהבים לאכול, אבל המקורות שלו הם לאו דווקא שם. בכל אופן נבדוק את ההיצע בימים הקרובים. שמענו על יפו." 
  
"אני אוהבת את החומוס שלכם. ניסיתי להכין בבית, אבל זה אף פעם לא בדיוק הטעם שאני מרגישה כאן." 
  


רומיאו-ויוליה1-מירי-שמיר.jpg
רומיאו ויוליה (צילום: מירי שמיר)


בתו של החלילן ובנו של המורה לספורט
 
נחזור רגע לבית שלכם בברשוב, העיר שלָך. שם הופעתם? 

"זה די מצחיק שאתה שואל, כי אתה לא הראשון ששאל אותי. הראשונים ששאלו אותי היו כמובן בני ארצי, הרומנים. עד שלא הפכנו את העיר לביתנו, לכתובתנו הקבועה, לא שרתי שם, אבל השאלות החוזרות ונשנות הביאו להופעות שם וגיליתי בית אופרה טוב. נהניתי מאד להופיע שם." 
  
איך הגעת למקצוע?
  
"לא כל כך מהר. אני בת של מוזיקאי, נגן חליל פאן. אתה מכיר את הכלי?" 
  
כן, ג'ורג' זמפיר היה כאן כמה פעמים ויש לו כאן קהל מעריצים לא קטן.
  
"אישית אני דווקא מעדיפה את סימיון סטנציו, שמוכר גם בכינוי 'סירינקס', אבל אתה מבין שעם אבא מוזיקאי, היה די ברור שהילדה צריכה ללמוד מוזיקה. למדתי פסנתר 12 שנים, רק כדי לגלות שלא אהיה ארתור רובינשטיין. אז ניסיתי בין היתר לעבוד על הקול והתגלה שיש לי קול."
 
והיה מורה אחד ש....
 
"היו מורים שונים, עד שהגעתי למשמעותית ביותר, מריאנה ניקולסקו - זמרת שחזרה לרומניה אחרי נפילת השלטון הקומוניסטי ולימים גם הקימה תחרויות לזמרי אופרה. איתה הגעתי בסופו של דבר להכרה שאני זמרת. " 
  
ומה איתך, אתה גם גדלת בבית של מוזיקאים?
 
"בכלל לא. עד שהגעתי למוזיקה עברתי סוגים שונים של ספורט, כי אבא שלי היה מורה לספורט. אני היחיד במשפחה שנעשה למוזיקאי. " 
  
שני זמרים מגיעים מהופעות ברומניה או בארצות אחרות, ביחד או כל אחד לחוד. אתם מביאים את העבודה הביתה?
  
"ראשית כל אני כופרת במושג 'עבודה' כשמדובר בזמרה. אני לא יכולה להתייחס לחוויה הזאת של השירה, כאל עבודה." 
  
למה לא? את מקבלת משימה, נענית לה ובסופו של התהליך את גם מקבלת תמורה כספית.
  
"כן, אבל לא רק הכסף הוא מטרה. אני עושה הרבה דברים ולא חושבת על התמורה הכספית בסוף. מה שחשוב שאתה בטוח במה שאתה עושה, שאתה משקיע רגשות. אני אוהבת לתת את כל האנרגיה בתפקידים שאני שרה. כשאני באה הביתה אני מניחה את הראש על הכרית ומודה לשמים שיש לי המתת הזה - הקול. כשאנחנו ביחד בבית אנחנו זוג צעיר רגיל עם מחויבויות משפחתיות, ובבית מחכה לנו מאיה כלבת התחש שלנו, שאיתה אנחנו יוצאים לטיולים בטבע, בנוף ההררי שסביב העיר." 
  
מה עם ספורט, גדלתָ על ספורט?
  
"כן, אבל היום אנחנו לא עושים ספורט של ממש. הרבה הליכות. גם כאן בתל אביב בחרנו דירה שהיא במרחק הליכה סביר מבית האופרה ואנחנו מאוד אוהבים לטייל לאורך הטיילת שלכם. זה נהדר." 
  

רומיאו-ויוליה2-מירי-שמיר.jpg
רומיאו ויוליה (צילום: מירי שמיר)


אני אומרת ורדי, אתה אומר פוצ'יני
 
אתם מרגישים חובה לשיר יצירות רומניות?
  
"זה לא כל כך פשוט", מרחיב פינטלייה, "ברומניה שרתי שירים פופולאריים, בין היתר של פרנק סינטרה ושל בינג קרוסבי. שרתי גם אופרה קלילה ברומניה. אבל אני לא מאמין בזמרים ששרים הכל. כלומר  מי ששר בל קנטו (בעיקר אופרות של רוסיני, דוניצטי, ובליני י.ש) לא יכול לשיר וגנר. זה מזיק לו ולא נשמע אמין.

"ישנה כמובן האופרה המפורסמת ביותר שחוברה ברומניה, "אדיפ", שכתב המלחין הרומני הנודע ז'ורז' אנסקוּ, על פי כמה דרמות יווניות על חיי אדיפוס. מי ששר באופרה הזאת יתקשה לחזור ולשיר אופרות בסגנון אחר, ואני מאד רציני בעניין הזה. אני משוכנע שאני לא מסוגל לשיר את היצירה הזאת.
 
לעומת זאת שרתי בהפקה מיוחדת של "אליזבט באם", מחזהו של הרוסי דניל חארמס. במהלך העלילה נעצרת אישה על פשע שעדיין לא ביצעה. המחזה נאסר להצגה ברוסיה של סטלין. מכל מקום העלינו את המחזה כאשר העיר סיבּיוּ נבחרה לבירת התרבות של אירופה, בשנת 2007. אני שרתי שם וההפקה זכתה בפרסים." 
  
איזה מלחין חביב עליך במיוחד?
  
"פוצ'יני," יורה פינטלייה את התשובה במהירות. "אני שרתי כאן באופרה הישראלית את מגדה ב"לה רונדינה" של פוצ'יני, ובשנה הבאה אשיר את מימי לראשונה וזה יהיה בטוקיו", אומרת פלוריאן. 
  
ובכל זאת לא אמרת שפוצ'יני הוא המלחין שלך. 
  
"נכון. בשבילי ורדי הוא המלחין. אני מרגישה שלשיר ורדי זה כמו לעבוד על הגוף שלך ממש body building." 
  
ומה עם מוצרט?
  
"מוצרט", אומרת פלוריאן, "בשבילי הוא תרופה." 
  
בינתיים נשמעות נקישות על הדלת וזוג הזמרים צריך לחזור לבמה לתיקונים אחרונים. אז עוד שאלה אחת. 
  
איך האופרה של גונו? קשה לשיר בצרפתית ובכלל. 

"זו לא אופרה מורכבת ובשבילי, אפילו בתפקיד הראשי נראה כאילו אני שרה הרבה. אבל זה לא כל כך הרבה: שתי אריות ארבעה דואטים ועוד", היא סופרת. "לא, לא הרבה. באשר לצרפתית, שפה לא קלה, אבל היתה כאן מדריכה מצוינת ונראה לי שהסתדרנו יפה עם השפה."

אאורליה-פלוריאן-וראדו-פינטלייה-מירי-שמיר1.jpg
אאורליה פלוריאן וראדו פינטילייה (צילום: מירי שמיר)

האופרה תעלה בין התאריכים 30-15 באפריל 2016 באופרה הישראלית - המשכן לאמנויות הבמה בתל- אביב. מחירים: 190/252/319/388/438/453/470 ש"ח. שעה לפני תחילת כל מופע מתקיימת הרצאת מבוא באורך כחצי שעה באולם, הכניסה להרצאה חינם לבעלי הכרטיס באותו הערב. להזמנת כרטיסים: 03-692777 או באתר
לרכישת כרטיסים


למועדי מופעים >

14/04/2016   :תאריך יצירה
הדפס הוסף תגובה

הפוך לדף הבית   |   מי אנחנו  |  כתבו לנו   |  תנאי שימוש   | פרסום באתר   |   לרכישת כרטיסים   

ארכיון אינדקס   |  ארכיון אמנים   |  ארכיון אולמות   |  ארכיון אירועים   |  ארכיון כתבות

תיאטרון מחול | מוזיקה  | קולנוע  | קלאסי  | ילדים  | בידור  | פסטיבלים  | עניין  | אמנים

ביקורת תיאטרון  |  ביקורת מחולביקורת אופרהביקורת קולנועעולים השבוע | ראיונות קולנוע

ביקורת מוזיקה | ביקורת הופעות   |  ביקורת אלבומים |  אלבום והופעה  |  פותח קופסה  |   פותח קופה  

מה עושים עם הילדים בשבת  ההופעות השוות של השבועאירועים בחינם השבוע