סגור בנר
אמנים עניין פסטיבלים בידור ילדים קלאסי קולנוע מוזיקה מחול תיאטרון
רכישת כרטיסים אינדקס דרום ירושלים צפון חיפה מרכז תל-אביב
הופעות, פעילויות לילדים, לוח מופעים, סרטים וכרטיסים
תיאטרון
לוח האירועים 2024 מרץ 
א ב ג ד ה ו ש
     
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
ביקורת
 
מאת: עמוס אורן על שלושה אלבומים לילדים
 

 
 
עלמה זהר ו"פלא", יאיא ורן כהן אהרונוב ו"ילדי בית העץ" ורונית קנו, סיימון סטאר ו"יואל אמר"


אולי בזכות הפריחה והשגשוג במופעי מוזיקה לילדים, הנה שלושה אלבומים חדשים לילדים ראו אור באחרונה. כל אחד מהם מייצג התייחסות אמנותית וזווית ראייה אחרת.

יואל אמר. דמיונות ומנגינות לילדים.

זה, אם תרצו, אלבום במתכונת הקלאסית, המיושנת יותר לכאורה, של מוזיקה לילדים, שמתאפיין בעיקר בהלחנה ובהגשה שהן ספק מתיילדות, ספק מזדהות-מחקות.

בעקבות מובאות וציטטות מספרו של יואל הופמן ("בפברואר כדאי לקנות פילים") כתבה והלחינה הזמרת והשחקנית רונית קנו 13 שירים (על 32:46 דקות), שנועדו להפעיל את הדמיון באמצעות מוזיקה ומשחק.
"לפעמים מחשבות של שני אנשים נפגשות באמצע העיר/ לפעמים מחשבות של שני אנשים נפגשות גם בלי להכיר/ לפעמים איש אחד יושב בבית שלו ומדמיין כל מיני דמיונות/ ומישהי אחרת, אולי זו אני, תופרת להן מנגינות".

השירים הם תהיות ופליאות בנושאים ו"בעיות" שמעסיקים ילדים - מה יוצא מביצה שדוגר עליה אווירון (גם לו יש כנפיים)? ואיך זה שיש אטריות בשלל גדלים וטעמים? והאם מפלצת יכולה לבלוע את עצמה? וכאלה, עם לא מעט הומור ונונסנס, כאילו הקשיבה להם, צותתה להם וכתבה בשפתם ולמענם, בגובה עיניהם.

הם נשענים על כוחה של המילה, על משמעותה והשפעתה על ילדים (ולכן השם "דמיונות ומנגינות לילדים" מוצלח ומדויק), ולא על פעלולי הפקה וכלי נגינה. ההפקה המוזיקלית צנומה יחסית ועניינית. נשענת על כלים אקוסטיים בדרך כלל ויותר מהם - על ההגשה הבהירה הנקייה והאמפתית של קנו וסיימון סטאר (לא רק יואל אומר, גם סיימון...).

 

   
 

בניגוד לשני האלבומים האחרים, השירים - מולחנים כמוקראים ומושרים כמשוחקים - כבר נבחנו והוכיחו את עצמם, בעיקר בפני ובאוזני הגיל הרך, בהצגה בשם "יואל אמר" בהפקת תיאטרון הקרון ובהשתתפות רונית קנו וסיימון סטאר, שגם זכתה לשבחים והישגים (פרסי המוזיקה, הבימוי, המחזה וההצגה הטובים ביותר בפסטיבל חיפה להצגות ילדים 2014). ועתה (לפני מספר חודשים) רואה אור הדיסק בעזרת תומכי הדסטארט.

(עצמאי)

עלמה זהר. פלא.

עלמה זהר מתמודדת עם הפלא של חייה, פלא בריאה בדמות בנה הבכור הלל, והפלא שבחוויית ההורות והאימהות. אמרו זאת לפניה, אבל כל אחד מגיב ביצירתיות אחרת כשזה מגיע לפתחו. וגם זהר מרגישה שאינה יכולה שלא להתייחס לשינוי המקסים בחייה.

התוצאה? תשעה שירים (על 27:09 דקות) שימושיים של אמא יוצרת (רובם ככולם פרי עטה, מלים ולחנים; שניים בשיתוף עם עמיתה הוותיק ליצירה אסי איילון, המעבד והמפיק המוזיקלי של האלבום; אחד כתב והלחין שי בן צור) שהם הבעה אינטואיטיבית של חוויות טריוויאליות לגמרי, אפרופו התבוננות, טיול או מחשבה,  רגשות ותחושות אימהיים נטו. "אם תתעורר מחלום/ באמצע הלילה פתאום/ שים את ידך בידי/ ותישאר לצידי/ ואם תפרוץ סערה/ ואם תפגוש זאב רע/ שים את ידך בידי/ ותישאר לצידי" ("אם").

לגמרי מקרה פרטי שלה, בתקווה שיהיה כללי ויקסום-ידבר גם להורים זרים ולילדים של אחרים. בהלחנה זהר מתכתבת-מתיישרת עם לחנים של פעם, מתיילדת כביכול, אימהית למעשה. בעיקר שירי ערש, לשעות השקטות של היממה. היא יוצרת בידול בין המוזיקה השוטפת שלה ל"למבוגרים", לבין זו שמיועדת לאוזן ילד. בה-בעת, היא מגביהה את אוזנו אליה.

הנושאים, כפי שמובע באיורים המעטרים וגם בצבעי הרקע (כשל נייר ממוחזר), מתייחסים לסביבה, לבעלי חיים, לעולמות רחוקים, לגרמי השמיים, לפלאי הבריאה. אכן, פלא. אולי מוקדם מדי לגיל הרך, אבל השירים נועדו לעורר סקרנות בריאה. בהפקה המוזיקלית (שנסמכת על גיטרה והקשה של איילון, כלי נגינה הרמוניים ככינור, חצוצרה, חליל ופסנתר) לעומת זאת היא נאמנה לעצמה (בסיועו ההדוק של איילון) אבל בהגשה-שירה נימה של התרככות אימהית.

 

   
 

"גלגולים" מתאפיין בצבע קאנטרי, "שני אינדיאנים" הוא שעשוע מילולי-מוזיקלי, "לילה" שיר ערש "קלאסי", ואילו "אי שם בלב" (ז'ורז' ברסאנס בתרגום אהוד מנור) הוא בחירה חמודה ומוצלחת, שמתנגנת ומבלבלת-מלבלבת. הסטארט-אפ שלה נמצא בראשית דרכו. השירים כבר נוסו לייב, בחדר המשחקים והשינה. הדיסק מחכה עתה לשלב הפיתוח הבא - אם כמופע לא מחייב של האם המאושרת, אם כבסיס להצגה או מופע לילדים. עוד נראה.


עלמה-זהר-שרה-פלוט.jpg
עלמה זהר, צילום: שרה פלוט

(קמע)

הפלא של עלמה זהר - שיחה עם טל גורדון

הפרויקט של רן ויא יא כהן אהרונוב. ילדי בית העץ.

לא רק עלמה זהר. גם יא יא כהן אהרונוב, איש "הדג נחש", אבא. ותיק אפילו. וככה זה שיוצרים מתבגרים, הופכים להורים לילדים ומבקשים להטביע חותם על חינוכם המוזיקלי וגם על עולם המושגים שלהם. בכעין אמירה של מה נכון וטוב וראוי, ואולי של מה שביקשנו לחוות  בילדותנו ולא הצלחנו (ואולי כן...), אותו נעניק לילדינו.

זה ניסיון, גם אם לא מוצהר, ליצור "הכבש השישה עשר" בן זמננו. מוזיקה "מכובדת", קצת "גבוהה", אבל כזו שגם ילדים וגם הוריהם יוכלו לחלוק ולשתף, ואולי גם להכין את הצעירים לאהבותיהם במוזיקה לכשיגדלו. והילדים של היום מה-זה מתבגרים ודעתניים, ועושים זאת מהר, כשהחלומות והשאיפות שלהם משתנים ממש לנגד עינינו. "ילדי בית העץ" שואב מרוח המשובה של יהונתן גפן ויהודה אטלס, אך גם מפריקת העול של האקלברי פין ותום סויר.

מצד אחד, "אני לא מפחד משום דבר/ אולי זה טפשי אולי זה מוזר/ באמת אני מכלום לא מפחד/ לא מסרטים, לא מנמרים/ וגם לא משודד... אפילו בלילה לבד, כשחשוך וקצת קר". מצד אחר, "אנחנו ילדי בית העץ/ עושים פה כל מה שבא לנו/ כי זה העולם שלנו ...את הרע משאירים בחוץ/ כי זה העולם שלנו". עולם של פנטזיה, חלומות, דמיון מפליג והרפתקאות.

17 קטעים, שירים וקטעי מעבר (על 37:51 דקות) שכתב רן כהן אהרונוב, ואילו אחיו יא יא הלחין לילדים כמו שהוא מלחין למבוגרים. וגם מפיק מוזיקלית באותם עושר ורוחב יריעה. שום הבדל. וזה לגמרי בסדר. במיוחד כשהוא נעזר ב"סופר-גרופ" שכוללת את אברהם טל, איילה אינגדשט, "הדג נחש", קרולינה, מוקי, רעות יהודאי,  שחקני התיאטרון אודיה קורן ונתן דטנר כאמא ואבא וחבורת ילדים.

 

   
 

וגם אלבום זה מחשב את מסלול נסיעתו. המנגינות והשירים כבר הוקלטו. בקרוב יראה אור הספר, ובשלב הבא השירים יקרמו עוד וגידים על הבמה, ויהפכו להפקה (בתאטרון מדיטק חולון) שתנסה ליהנות מהפריחה והשגשוג הנוכחיים בשוק הפקות המוזיקה לילדים בגוון הפופי-רוקי.

רק הערה אחת לסיום, על העברית. החבר'ה לגמרי בסדר, גם בשני האלבומים לעיל. אפילו "הדג נחש" עשו מאמצים, וזה לא פשוט בהיפ-הופ. רק מוקי (זמר השנה שעברה!) בשלו, ממשיך לחבל עם טעויות ואי דיוקים שלא יימנו ויספרו מרוב. לא לפני הילדים מוקי, בחייאת.

(עננה / הליקון).



עטיפת האלבום ילדי בית העץ (איור: יניב שמעוני)





29/09/2015   :תאריך יצירה

הדפס הוסף תגובה

הפוך לדף הבית   |   מי אנחנו  |  כתבו לנו   |  תנאי שימוש   | פרסום באתר   |   לרכישת כרטיסים   

ארכיון אינדקס   |  ארכיון אמנים   |  ארכיון אולמות   |  ארכיון אירועים   |  ארכיון כתבות

תיאטרון מחול | מוזיקה  | קולנוע  | קלאסי  | ילדים  | בידור  | פסטיבלים  | עניין  | אמנים

ביקורת תיאטרון  |  ביקורת מחולביקורת אופרהביקורת קולנועעולים השבוע | ראיונות קולנוע

ביקורת מוזיקה | ביקורת הופעות   |  ביקורת אלבומים |  אלבום והופעה  |  פותח קופסה  |   פותח קופה  

מה עושים עם הילדים בשבת  ההופעות השוות של השבועאירועים בחינם השבוע