סגור בנר
אמנים עניין פסטיבלים בידור ילדים קלאסי קולנוע מוזיקה מחול תיאטרון
רכישת כרטיסים אינדקס דרום ירושלים צפון חיפה מרכז תל-אביב
הופעות, פעילויות לילדים, לוח מופעים, סרטים וכרטיסים
תיאטרון
לוח האירועים 2024 מרץ 
א ב ג ד ה ו ש
     
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
כתבה
 
מאת: עמוס אורן פותח קופה: אירוויזיון, כבוד או עול?
 

 
 


בהיעדר תמריצים הולמים מטעם רשות השידור רשימת המשתתפים בקדם אירוויזיון שהוצגה אמש היא רשימה מוזרה, לא מחוברת, לא מאוזנת, קצת מבוגרת ואפילו מאכזבת. טור אישי של עמוס אורן.

כל השיטות נבחנות בתוצאה

אחת מבעיותיה הרבות של רשות השידור היא תחרות האירוויזיון. המשדר עצמו הוא פצצת רייטינג מוכחת, בתנאי כמובן, שישראל מגיעה לשלב הגמר וההכרעה. המשדר גם לא "עולה" לה ומגיע "מוכן" בלוויין מהמדינה המארחת. הבעיה היא הדרך אל האירוויזיון. בחירת הנציגות הישראלית לתחרות האמן המבצע והשיר שאותו יבצע היא חתיכת קאדר.

ב-33 שנות ישראל בתחרות מאז "אי שם" של אילנית ב-1973 לא הצליחה רשות השידור לגבש פק"ל, פקודת קבע לאירוויזיון. אותו מסמך שיישלף בתאריך קבוע מדי שנה, ולפיו בהוראות שעה קבועות, מדויקות ומחייבות יתנהל מבצע בחירת השיר ללא תלות במנכ"ל, בוועד המנהל, בתקציב שאף-פעם-לא-סגור וגם לא בשר הממונה (שמחליף משרד בתדירות מדאיגה).

מסמך חסר זה לא צריך לקבע את שיטת הבחירה, אלא את לוח הזמנים ואת ההיגיון החד-משמעי והחסין-משפטית שלה, בהתאם לחלופות ששימשו עד כה את הרשות, ושיטות הבחירה עד כה היו רבות ומגוונות. בחמש השנים הראשונות למשל, נבחר מבצע מוסכם (אילנית פעמיים, שלמה ארצי, "כוורת", "שוקולד מנטה מסטיק"), בהמשך נשלח לתחרות זוכה פסטיבל הזמר והפזמון הישראלי (יזהר כהן, "חלב ודבש"), ולאחר מכן הומר הפסטיבל בתחרות קדם אירוויזיון, שהפכה לפולחן ולספקית טריוויה.

בשנות השמונים והתשעים, במקביל לכישלונות צורבים (מוטי גלעדי ושרי צוריאל, גילי וגלית, שרה`לה שרון), נוסו חלופות נוספות. ועדות מומחים "מקצועיות" בחרו חבילת ייצוג (שיר וביצוע) כמו דנה אינטרנשיונל, להקות "עדן" ו..."פינג פונג", או הטילו על מועמד מוסכם הפקת ארבעה שירים למיני-קדם פרטי פומבי (ירדנה ארזי, ליאור נרקיס ודוד ד`אור) או חשאי (שרית חדד). בשנה שעברה חשבו לאמץ את שיטת ה"פופ איידול" שתתגלגל לאורך השנה (כמו "כוכב נולד" בערוץ 2), אולם כסאו המתנדנד של המנכ"ל דאז, קשיי תקציב ואיחור בקבלת ההחלטות, החזירו את הקדם-אירוויזיון למירקע.

אגב, אין שיטה עדיפה. כל אחת טובה בעיתה ונבחנת בתוצאה (חבילת-ייצוג הניבה מקום ראשון עם "דיווה" ב-1998, מקום חמישי עם "יום הולדת" ב-1999 ומקום ...23 עם "שמח" ב-2000). הן ראויות באותה מידה, אך רצוי לרענן אותן ואת השימוש בהן בתחלופה כזו או אחרת. ברשות השידור, מטעמי יוקרה ומאבק בערוצים המסחריים, מעדיפים את תחרות הקדם. הפקתה אמנם עולה הרבה כסף, אך כמו כל זירת גלדיאטורים, היא מתגמלת בשיעורי צפייה גבוהים, בהכנסות מתשדירי חסות וברגעי נחת נדירים.

מועמדים ראויים פוחדים להפסיד

בעקבות הצלחתה של הזמרת שירי מימון באירוויזיון אשתקד (מקום רביעי עם "השקט שנשאר"), סביר היה להניח שלתחרות הקדם הנוכחית, שתתקיים ב-15 במרץ, יתייצבו מיטב הכוכבים העולים של הפופ הישראלי (רוני, נינט, הראל זה ואחר) וזאת מכיוון שהשנה הזוכה לא יותש בשלב מוקדם, אלא ינחת ישירות בגמר, שייערך ב-20 במאי 2006, באתונה בירת יוון.

זו שנה שלישית, שבשל ריבוי מדינות שמבקשות להשתתף באירוויזיון, התחרות מתנהלת בשני שלבים: במוקדם מתמודדות 24-22 מדינות על עשרה מקומות פנויים בגמר, שבו הובטח מראש מקום לעשר המדינות שהגיעו ראשונות בשנה הקודמת ולארבע שנחשבות "המייסדות" (צרפת, אנגליה, ספרד וגרמניה) ללא קשר למיקומן.

אולם, שלא במפתיע, הוכיחו מי שנחשבו מועמדים ראויים, שיותר משהם חוששים מתחרות, הם פוחדים להפסיד בה. ונראה שלרשות השידור אין מספיק כוח-משיכה, תקציב והשראה כדי לתמרץ אותם (כפי שעשה, למשל, "פסטיבל השירים של ישראל" בערוץ 2 לפני שנה). מרבית הזמרים אליהם פנו, דחו את הפנייה על הסף.

חלקם לא היה מהסס לו הוצע להם להיות מועמד מוסכם. כמו הזמרת הצעירונת (16 וחצי) ליאל קולט, שמעדיפה להיות, ללא תחרות, אחת משישה מבצעים בהרכב שייצג את שווייץ, ומן הסתם, גם תתוגמל כספית, כמיטב יכולתו המוכחת של מפיק-העל הגרמני רלף זיגל.

קולט רואה באירוויזיון שלב נוסף בחשיפה הבינלאומית שלה, עליה היא שוקדת כבר ארבע שנים, וגם כשלון בו לא יעצור את תנופתה. אולם השתתפות בקדם לא נאה לה, קטנה עליה, תעכב אותה ולא רק שאינה מבטיחה לה זכייה, אלא עלולה להבהיר לה שבניגוד להצלחה באירופה, בישראל, בבית שלה, אף אחד לא סופר אותה. אז למה להסתכן?

אצל אחינועם ניני זה עניין עקרוני. לא לדיכוי ולא לאירוויזיון. אולם מי שסבר שניני נגד תחרויות, התאכזב לגלות שהזמרת תשתתף בעוד כשלושה חודשים בפסטיבל סן-רמו היוקרתי באיטליה. הכוכבת הישראלית הבינלאומית, שעושה קריירה מזהירה בארץ המגף, והפכה שם למה שגליקריה היוונית נעשתה אצלנו, מנסחת שלל נימוקים להעדפת ייצוג שיר איטלקי בסן רמו (שיר נפלא, התדמית של התחרויות, הצורך לדחוף את הדיסק החדש שלה) על פני נכונות לייצג את ארצה באירוויזיון. זכותה, אלה הם חייה, אבל משהו מתכרסם בדימויה כאמנית בעלת עקרונות. ואולי סן-רמו יניב שינוי בעמדתה כלפי האירוויזיון, בתנאי כמובן, שיימצא "שיר נפלא" נוסף...

קירקילן עשוי להפתיע

וכך, בהיעדר תמריצים וכוכבים, הוצגה אתמול רשימה מוזרה, לא מחוברת, לא מאוזנת, קצת מבוגרת ואפילו מאכזבת, של תריסר מתחרים בקדם-אירוויזיון. הכי מאכזב הוא שחברי הוועדה הבוחרת לא היו נאמנים למנדט שניתן להם, לא דבקו בתנאי הסף המוצהרים, ואפשרו (מעניין מה המניעים והנימוקים, והאם יגיע גם הפעם איום בבג"ץ) שילובם של זמרים מתחילים כגיא הררי (מי זה?), מיכאל קירקילן, וגם הדר עוזרי, כאחת משלושה מחליפים (לצד ציפי משהיד וצביקה פיק, שאינו חדל מלהתבזות).

מעצבי הרשימה (שכוללת גם את אביבה אבידן ובתה מאיה, מאיה בוסקילה, אדי בטלר, שלמה גרוניך, אבי גרייניק הצמד אורן חן וסטלוס, רמה מסינגר,"גיים בויז" "דיימונדז" וגבי שושן, עוזי פוקס ושרי) סבורים שהיא "רעננה" מפני שאינה כוללת שמות "צפויים". יכול להיות. הם אולי בונים על זכייה אפשרית של בוסקילה, אך דווקא קירקילן, פיינליסט "כוכב נולד", עשוי להפתיע ולהיות שירי מימון ממין זכר.

בוועדה ישבו נציגי הטלוויזיה ורשת ג` של רשות השידור: יוסי משולם (יו"ר), יצחק זוננשיין, אמנון שילוני, מנחם גרנית, נאוה אחירון ונועם גילאור, וכן העורך והמפיק של המישדר, יגאל בן דוד.

עמוס אורן


16/12/2005   :תאריך יצירה

הדפס הוסף תגובה

תגובת גולשים (7 תגובות)
הוסף תגובה   לכל התגובות
7. הדר עוזרי מהממת היא הכי טובה מכולםם
דניאל , חיפהה (30/04/2008)
6. ליאל קולט הולכת להצליח באירוויזיון.
הדר. , (03/01/2006)
5. עמוס צודק. רשימת משתתפים מוזרה ותמוהה.
חיים , (02/01/2006) (לת)
4. אמה שפיץ
חלי , (22/12/2005)
3. עמוס אורן
דיוה , (21/12/2005)
2. קדם משגע!
רונן שובב , (18/12/2005)
1. רמה מסינגר????
כוכבה מאיר , (17/12/2005)

הפוך לדף הבית   |   מי אנחנו  |  כתבו לנו   |  תנאי שימוש   | פרסום באתר   |   לרכישת כרטיסים   

ארכיון אינדקס   |  ארכיון אמנים   |  ארכיון אולמות   |  ארכיון אירועים   |  ארכיון כתבות

תיאטרון מחול | מוזיקה  | קולנוע  | קלאסי  | ילדים  | בידור  | פסטיבלים  | עניין  | אמנים

ביקורת תיאטרון  |  ביקורת מחולביקורת אופרהביקורת קולנועעולים השבוע | ראיונות קולנוע

ביקורת מוזיקה | ביקורת הופעות   |  ביקורת אלבומים |  אלבום והופעה  |  פותח קופסה  |   פותח קופה  

מה עושים עם הילדים בשבת  ההופעות השוות של השבועאירועים בחינם השבוע