סגור בנר
אמנים עניין פסטיבלים בידור ילדים קלאסי קולנוע מוזיקה מחול תיאטרון
רכישת כרטיסים אינדקס דרום ירושלים צפון חיפה מרכז תל-אביב
הופעות, פעילויות לילדים, לוח מופעים, סרטים וכרטיסים
מוזיקה
לוח האירועים 2024 מרץ 
א ב ג ד ה ו ש
     
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
ידיעה
 
מאת: עמוס אורן פותח קופה: ספינת הדגל של נחצ'ה
 

 
 
"אוסף הנמל" המשולש שערך נחום היימן הוא אחד המארזים החשובים של העת האחרונה


כונס נכסים שיריים

 

במתקפת אלבומי השירים, שהתרגשה עלינו לרגל חגיגות השישים למדינה, נדחק לקרן זווית האוסף המשולש "למרחקים מפליגות הספינות", אחד המאגדים הפחות מיוחצנים אך החשובים לא פחות של העת הזו, ובכלל. הסיבה הרשמית להפקת האוסף, שזכה לשם המקוצר "אוסף הנמל", הוא ציון 70 שנה להקמת נמל תל אביב, וככזה הוא מקיף 78 שירים בני תקופות שונות, מקוריים ומאוזרחים, מושרים ומוקראים, שיש בהם התייחסות כלשהי לים, חופים ונמלים, לכלי שיט וליורדי ים (מלחים, דייגים, פירטים וגם אוהבים).

 

באוסף דרים בכפיפה אחת מבצעים ויוצרים שהלכו לעולמם כמו יוסף גולנד, שושנה דמארי, אריק לביא,  בני אמדורסקי, בני ברמן, דרורה חבקין, עפרה חזה ונתן יונתן, והרכבים נכחדים כלהקת כרמון, התרנגולים, רביעיית מועדון התיאטרון, שלישיית שריד, השלושרים, שוקולד מנטה מסטיק וצמדי העופרים, הדודאים והעמרנים, לצד ותיקים כשמעון ישראלי, הגבעטרון, חוה אלברשטיין, אילנית ואורי זוהר, וזמרים עכשוויים כשלמה ארצי, מתי כספי, קורין אלאל, גידי גוב, ארקדי דוכין, מאיר בנאי ודוד ד`אור. חשיבותו, לבד מהשימוש בצילומים נדירים ובציורים מעשה ידיו של נחום גוטמן ז"ל, הוא בהיותו ספינת הדגל (השימוש במונח הימי ממש נדרש) למעשה ההנצחה והשימור, האופייני כל כך לבית ההוצאה "העמותה למורשת הזמר העברי", מפעל חייו בעשור החולף, של המלחין והמוזיקאי נחום (נחצ`ה) היימן.

 

יחד עם אוסף זה מתגאה "העמותה למורשת" ב-14 אוספים בשש שנות פעילות (מאז הוקמה בפברואר 2002). רובם ככולם של יוצרים, כותבים ומלחינים, ומקצתם של מבצעים, בזמר העברי המוקדם, אם קודם להקמת המדינה ואם בשנים הראשונות לעצמאותה. מייסדים ו"ממציאים" ראשונים, שחלקם נשתכחו מלב, נאלמו ונעלמו, אך גם הם המסד והטפחות שעליהם הושתתה ונבנתה המוזיקה הישראלית הפופולארית, ופעילות "העמותה" מצליחה להחזירם אל דפי ההיסטוריה ואל איזכורם הראוי בנצח.

 

שלושה עשר הראשונים (נוסף על "שירי נמל") הם ידידיה אדמון ("שדמתי", "עץ הרימון"), דניאל סמבורסקי ("באה מנוחה ליגע", "בהרים כבר השמש מלהטת"), מתתיהו שלם (("רועֶה ורועָה", "שיבולת בשדה"), עמנואל זמיר ("באר בשדה", "ערב שח"), שרה לוי-תנאי ("אל גינת אגוז", "אור חבצלות"), חנינא קרצ`בסקי ("פה בארץ חמדת אבות", "על שפת ים כנרת"), יואל וַלבֶּה ("הורה סחרחורת"), קדיש יהודה סילמן ("כשהרבי אלימלך", "שם שועלים יש"), יוסף הדר ("ערב של שושנים", "תפוח חינני"), גיל אלדמע ("ויניקהו", "מכל פרחי מור בגן"), וגם אילקה רווה ("מה יפים הלילות בכנען", "את אדמה בלב מדבר"), הגבעטרון (הקלטות נדירות משנות הששים) ו"פלמחרוזת" (אוסף שירי הפלמ"ח).

 

אני יודע. לנחום היימן יצא שם של טרחן וקנטרן, שקולו נשמע ומובלט רק כשיש טענות על זוכה זה או אחר בפרס ישראל. אבל נחצ`ה, בן 75 בלבד, מעבר לאלף הלחנים שחיבר ו-120 הסרטים שהלחין (הנתונים מפי הגבורה), בז לקטנות (ולצוותי שיפוט "קטנים") שקוע עד מעל לראשו במפעל שימור והנצחה חשוב מאין כמותו, שבלעדיו ספק אם מישהו אחר היה נושא במטלה התרבותית החיונית. והכל, תאמינו או לא, בהתנדבות, מתוך תחושת שליחות והמשכיות של נושא לפיד וכונס נכסים שיריים. השמות לעיל מעידים על עצמם אך גם על פעילותו. אוספים כוללים ומקיפים (כמידת האפשר) שלהם, הם החזר חוב מועט על תרומה תרבותית גדולה.

 

ראשית דרכו של היימן בשימור היתה בשורות חברת "הליקון", שאחד מבעליה הוא יורש של "ישראפון" ההיסטורית, מחלוצות חברות ההקלטה בזמר הארצישראלי. שם, תוך כדי שיפוצים, נתגלו במחסני החברה, אוצרות ישנים, מוקלטים על פורמטים מוקדמים (בעיקר סלילים וסרטי הקלטה, וגם גלילי דונג), שניקויים, שיפוצם ושדרוגם לאיכות דיגיטלית הניב 60 כותרים במהלך שנות התשעים. "העמותה למורשת הזמר העברי" הייתה שלב טבעי בהתפתחות של אינדיאנה (נחצ`ה) ג`ונס של הזמר העברי. אולם בעוד "הליקון" היא חברה מסחרית, פעילות העמותה מותנית רק בגיוס כספים ותרומות מהציבור, ובהיעדר תמיכה ציבורית-ממלכתית (שעוד ניגע בה) מדובר בקיבוץ נדבות ובפשיטת יד לשמם.

 

כיון שהיימן עובד בו-זמנית על מספר רב של פרויקטים (עיקר הזמן מוקדש לחיפושים ולנבירה באוספים ישנים וגם להאזנה לחומרים), הוצאת אלבום "חדש" מתאפשרת ברגע שנאסף מספיק כסף. כ-40 אלף בממוצע עלות הפקת אלבום אוסף "רגיל", כשמרבית התקציב מוקדש לניקוי ושיפור דיגיטלי של החומרים המוקלטים. זמן עבודה ממוצע, מרגע סגירת התקציב, הוא חמישה עד שישה שבועות. לא כולל כמובן את "אוסף הנמל", שמפאת רוחב יריעתו נדרש להשקעה חריגה בסך 350 אלף ש`, מימון של חברת אוצר מפעלי ים ומנכ"ליתו היוצאת ארנה אנג`ל, או "ערב של שושנים", האוסף הכפול של יוסף הדר, שהופק בתרומה מיוחדת של "מאיר, חברה למכוניות ומשאיות בע"מ" (נציגי וולבו, הונדה ויגואר בישראל), שבעליה, איש העסקים ישראל קז, זיהה עצמו כתלמידו של הדר ז"ל.

 

אגב, חובה לציין, שהעלויות הנמוכות יחסית, נובעות מגישתם האוהדת של חברות תקליטים ובעלי זכויות, שמסתפקים בגביית תעריף מינימום על השימוש בחומרים המוקלטים שברשותם. כולל, במפתיע, גם את רשות השידור, שאחרי שנים ארוכות של התבצרות מאחורי תעריפים מופקעים (של 5,000-4,000 ש` עבור כל רצועה!) יישרו קו עם בעלי המאסטרים הפרטיים, ובכך יאפשרו את הוצאתם הקרובה של אוספים מהמורשת המוקלטת הבלעדית-כמעט של הרשות, של אמיתי נאמן, ניסן כהן-מלמד, עזרא גבאי והדסה סיגלוב וחבורת "שירו שיר" המיתולוגית.

 

האוספים מודפסים במהדורות של 1,000 עותקים. כ-300 עותקים מופצים בין כלי התקשורת כיחסי-ציבור וקידום, וה-700 האחרים מוצעים למכירה, אם באתר האינטרנט של העמותה אם במערך ההפצה של חברת "אן.אם.סי. יונייטד". המחיר המוצע לצרכן הוא 39 ש` ("אוסף הנמל" 99 ש`). לדברי היימן ישנו גרעין קשה של רוכשים אוטומטיים, 400-300 איש, והוא גדל בהתמדה, אם כי ב"קטן". ה"להיטים" של "העמותה למורשת" הם "פלמחרוזת" (מהדורה שלישית בשוק) ועמנואל זמיר וחנינא קרצ`בסקי (מהדורה שנייה). "אוסף הנמל", בגלל סוג ההתקשרות וגודל ההשקעה, הודפס ב-4,000 עותקים במהדורה ראשונה.

 

600 שקל ליחידה

 

סביר היה שסוג כזה של פעילות מבורכת היה מחובק על ידי המדינה ומוסדותיה, וזוכה לתמיכה ממסדית נדיבה. האינטרסים התרבותיים והבלתי מסחריים בעליל, אמורים להיות זהים. אולם להוציא את מפעל הפיס שתמך, בהתאם לתקנון התמיכות שלו, בשנתיים הראשונות לפעילות העמותה, ואת משרד החינוך, שידע לתקצב כל אוסף ב-10,000 ש`, במהלך כהונתה של השרה לימור לבנת, הסיוע הכספי שעליו נשענת העמותה מגיע - כמה לא מפתיע - מגורמים עסקיים ומאנשים פרטיים.

 

חלקם עושים זאת על בסיס שנתי קבוע, כמו התעשיין סטף ורטהיימר (5,000 דולר) או איש העסקים אלי איילון (מחברת המחשבים די.אס.פי.) שמעלה תרומה של 15-10 אלף ש`. וחלקם רוכשים את הדיסקים במחירים מפולפלים, כמו איש הביטוח שוקי מדנס ש"קונה" 5 עותקים מכל מהדורה ב-3,000 ש` (600 ש` ליחידה!) או אנשי עסקים כמו יעל ורמי אונגר (שתרמו הכסף להפקת האוסף הבא בתור, שיראה אור עד סוף חודש זה, של הזמר יוסף שפינדל-מנור והקלטות שלו מאמצע שנות השלושים של המאה הקודמת) שמתעקשים גם הם לרכוש 5 עותקים בסכומים גבוהים ולפי שער דולר נקוב של 4 ש`. שמות נותני החסויות וסמלי החברות שלהם מונצחים ומפורטים בגב כל דיסק, להוציא כמובן, את התורמים בעילום שם.

 

כל עוד לא תוסדר תמיכה  ממסדית קבועה, ימשיך היימן מן הסתם להיות קוטר, וייתכן שבצדק. לא משרד החינוך, בכהונתה של יולי תמיר, ולא משרד התרבות, בכהונתו של ראלב מג`אדלה, מכירים בפעילות העמותה. בראשון נדחה היימן בטענה של "אין ערך תרבותי" למפעלו, ובשני גם ללא הסבר. אם "העמותה למורשת הזמר העברי" רשומה כחוק ומנוהלת כחוק, נושא התמיכה הציבורית הוא פתיר וב"גיץ, ומן הראוי שחבריה (בהם שמות מכובדים של שופטים, עורכי-דין ובכירים אחרים) יפעלו במשנה מרץ ותוקף להסדרתה.

 

אך במקביל חייבת גם המדינה, ויותר מזה הכנסת להתגייס למענה (ולמען עמותות דוגמתה) ב"הפשרת" השימוש בטופס 46 גם לטובתה. בטופס זה, המאפשר להכיר ב-10 אחוזים מחבות מס ההכנסה כתרומה פטורה ממס, מצויד כמעט כל בית כנסת ברחבי הארץ. הרחבת השימוש בו עשוי לסייע לא רק להנצחת מורשת הזמר העברי, אלא גם למוסדות תרבות אחרים בארץ. שלא לדבר על פתרונות יצירתיים אחרים של רכישה במחיר מוזל מספר עותקים קבוע מכל אוסף, לפיזור ולהפצה בגני ילדים, בתי ספר וספריות ציבוריות (ולא רק אודיו).

 

בכל מיקרה, מי שלא רצה את נחום היימן כחתן פרס ישראל לזמר עברי, ייאלץ לקבל אותו כחתן פרס ישראל על מפעל חיים ותרומה לחברה ולמדינה. לא ככה?  



12/06/2008   :תאריך יצירה

הדפס הוסף תגובה

תגובת גולשים (1 תגובות)
הוסף תגובה   לכל התגובות
1. נחצ`ה היימן - יישר כוח!!!
דניאלה ינאי , (13/06/2008) (לת)

הפוך לדף הבית   |   מי אנחנו  |  כתבו לנו   |  תנאי שימוש   | פרסום באתר   |   לרכישת כרטיסים   

ארכיון אינדקס   |  ארכיון אמנים   |  ארכיון אולמות   |  ארכיון אירועים   |  ארכיון כתבות

תיאטרון מחול | מוזיקה  | קולנוע  | קלאסי  | ילדים  | בידור  | פסטיבלים  | עניין  | אמנים

ביקורת תיאטרון  |  ביקורת מחולביקורת אופרהביקורת קולנועעולים השבוע | ראיונות קולנוע

ביקורת מוזיקה | ביקורת הופעות   |  ביקורת אלבומים |  אלבום והופעה  |  פותח קופסה  |   פותח קופה  

מה עושים עם הילדים בשבת  ההופעות השוות של השבועאירועים בחינם השבוע