"השר זוהר, בניגוד לדעתך שחקני ישראל אינם עדר פרדות מטומטם שמולך שולל"
פורום איגודי היוצרים השיבו בתגובה רשמית מאוחדת לשר התרבות וספורט מיקי זוהר, בהקשר לביקורתו על סרטון המחאה בהשתתפות עשרות שחקנים מובילים שנוצר ברקע רפורמת הקולנוע שהוא מקדם, לפיה מירב תקציבי הענף יופנו בעיקר לקולנוע מיינסטרים-מסחרי ולגורמים החזקים והעשירים בתעשייה בהתאם לנתוני רכישת כרטיסים. באותו הסרטון, השחקנים קוראים לזוהר תחת התיוג#saveisrealicinema לא לפגוע בענף ובאלפי עובדיו ולהותיר אחריו מורשת כמירי רגב 2.
משתתפי הסרטון: ששון גבאי, דאנה איבגי, אורי גבריאל, נועה קולר, יגאל עדיקא, יוסי מרשק, אלברט אילוז, אסי לוי, גילה אלמגור, יפתח קליין, נלי תגר, לאורה ריבלין, שרון אלכסנדר, עלמה זק, שרה פון-שוורצה, אבי גרייניק, אסתי זקהיים, ריטה שוקרון, סוזנה פפיאן, נטע רוט, איימוס איינו, פיני טבגר, לנה פרייפלד, מורן רוזנבלט, אורי הוכמן ועירית קפלן.
פורום איגודי היוצרים שהגיב לשר ועומד מאחורי קמפיין המחאה נגד רפורמת הקולנוע מורכב מהאקדמיה הישראלית לקולנוע וטלוויזיה, הפורום הדוקומנטרי, שח"ם - ארגון השחקנים והשחקניות, איגוד התסריטאים, איגוד הבמאיות והבמאים, אקט - איגוד עובדים בקולנוע ובטלוויזיה בישראל, אלמ"ה - איגוד למקצועות ההפקה, איגוד מקצועות האנימציה ואיגוד העורכים - איגוד מקצועות הפוסט בישראל.
לדברי הפורום:
"בניגוד למה שנראה לשר התרבות והספורט מיקי זוהר בתגובתו לסרטון המחאה נגד רפורמת הקולנוע, השחקניות והשחקנים המוכשרים שהופיעו בו כחלק מ'קמפיין שקרי' אינם כאלו מטומטמים כחלק מעדר פרדות שמולך שולל, והקמפיין השקרי פה הוא לא שלהם. הקולנוע הישראלי הוא העבודה שלהם. הם חיים אותו, משתכרים ממנו (מעט מאוד) וחרדים חרדה עמוקה מהשלכותיה ההרסניות של הרפורמה שלך. במשך כל הזמן הזה תעשיית הקולנוע הישראלית ממשיכה לצמוח ומתרוממת לגבהים מפתיעים כל הזמן, בזכות עבודתם הקשה שלנו - אותם השחקנים, היוצרים ועובדי התעשייה כחול לבן, שאתה כל כך מזלזל בתבונתם.
"איננו מתנגדים ופוחדים משינויים שעשויים להיות מבורכים, ובפרט מרפורמה נכונה בענף הקולנוע שתשלב בין כלל מרכיבי היצירה הקולנועית בשיתוף מלא עם היוצרים.ות, השחקנים.ות והעובדים.ות - כדי לוודא שהאיזונים העדינים נשמרים ולא שופכים את התינוק עם המים. אבל אנחנו פוחדים ספציפית מהרפורמה שלך, שתפגע ביצירה הישראלית המגוונת והאיכותית שאהובה על כולנו.
"הרפורמה של מיקי זוהר היא בבחינת פיל בחנות חרסינה. רצונו להגדיל את קהל הצופים בקולנוע הישראלי הוא ראוי ונכון, אך האופן בו זה נעשה ו"האותיות הקטנות" שלה פוגעים במרכיב המרכזי של היצירה הקולנועית - האמנות. כולנו תמיד הראשונים לרצות שקהל רב יצפה בתוצרינו. הרצון הזה אינו פוגע ביצירה האמנותית, אלא משולב בו בזהירות רבה ובמידה הנכונה. אבל אותה שיטת ניקוד חדשה תייצר תחרות מאוד לא בריאה בין קרנות הקולנוע, שתוביל לקניבליזם וסופו בקריסת התעשייה - כשהקרנות ירדפו אחר הניקוד הגבוה ויזנחו ז׳אנרים הכרחיים לשגשוגה ופריחתה של תעשיית הקולנוע.
"אם הרפורמה תצא לפועל, תוך זמן קצר יהפוך הקולנוע הישראלי למחולל בידור שתרומתו האומנותית לא תהיה שונה בהרבה מתכניות ריאליטי כמו 'האח הגדול' ו'המירוץ למיליון'. עדיין לא מאוחר להקשיב לכל גורמי המקצוע ולהטמיע שינויים הכרחיים ברפורמה. לכן מציעים שהשר זוהר יתמקד בתיקון הצעתו ופחות בהמצאת קמפיינים שקריים".
"יש דבר יותר הזוי בלעסוק בכך דווקא עכשיו? יש יותר סכין בגב מזה?"
במקביל, בכנס חירום בנושא רפורמת הקולנוע שהתקיים בסינמטק ירושלים במסגרת פסטיבל הקולנוע JFF, אמר הבמאי יוסף סידר: "הרפורמה הזאת מנסה לכבות כל שיח ביקורתי ודיון, זאת מטרתה. סרטים ביקורתיים אומרים את האמת, וברוב הסרטים הביקורתיים האלו זה מגיע מהמון אהבת ישראל. עם כל הכבוד להצלחת 'להציל את שולי' ולכך שהביא מיליון צופים, לא יכול להיות שאת התקופה שלנו יקבעו רק 'מה קשור'".
רוני אבולעפיה - יו"ר הפורום הדוקומנטרי הוסיפה: "יש דבר יותר הזוי בלעסוק בתבחיני קרנות הקולנוע דווקא עכשיו? יש יותר סכין בגב מזה? חלק מהסעיפים כלל אינם ישימים, מה שרק מוכיח שאין מושג למי שכתב את הרפורמה הזאת מה הוא עושה. הרפורמה הזאת היא חלק מאותו הפאזל לגבי הנעשה במשרד התקשורת, החלקים פה כולם מתחברים. מצב הדוקו בכי רע גם ככה ולמרות זאת השר מנסה להשתיק אותו, דווקא כי הוא מגיע להמוני אנשים".
נפתלי אלטר - חבר המועצה הישראלית לקולנוע: "יש קווי דמיון עצומים של השראה בין דו"ח המחקר של פורום קהלת שמבוסס על עובדות ונתונים לא נכונים, לבין התכנית של זוהר שאף יותר קיצונית ממנו. הפקת סרט מסחרי אחד לא יכולה לקטול את הקיום של כל הסרטים האחרים. כרגע יש לנו 5 נקודות להגיע עליהן להסכמות, גם לשביעות הרצון שלנו וגם של השר".
מוטי שקאלר -חבר נוסף של המועצה הישראלית לקולנוע: "השר לא סופר את מועצת הקולנוע בדרך ליישום התכנית, ואילו היוצרים נרדמו בעמידה. לא יכול להיות שהדוקו ככה ייעלם. פעם פורמט של ריאליטי לא הפך לדוקו במעין "כסת"וח" מבחינת מכסת התקנים הפרמטרים בירוקרטיים שנדרש למלא".
הבמאי לירן עצמור: "אסור להלבין את הפוליטיזציה שעוברת בין הצהרות על שוק חופשי ואמירות מרקסיסטיות, לגבי מה שקורה כרגע בערוץ 13 והמתנות הנדיבות על חשבון הציבור שהממשלה מעניקה לערוץ 14".
אדר שפרן - יו"ר איגוד המפיקים: "הפטנט של ישראל ייחודי, כשאין חיה כזאת בשום מדינה שהקרנות מתחרות בינן לבין עצמן. 18 מיליון שקל לשנה הולכים על דברים שמסביב במקום על מה שצריך, וכעת הם לא התייעצו עם אף אחד במהלך הבהול להעברת רפורמה".
הבמאית, תסריטאית ומפיקה טל גרניט: "השר לא רוצה קולנוע "אמנותי" אלא אך ורק מסחרי-בידורי. אבל ההשוואה הזאת לא נכונה מעיקרה, כי בלתי ניתן לחזות הצלחה מסחרית בקולנוע. 'אפס ביחסי אנוש' למשל נוצר במקור כקולנוע אמנותי, וכך גם סרטיו של יוסף סידר שהביאו למעלה ממיליון צופים. אנחנו מחזירים לציבור לא בכסף וכרטיסים, אלא בהעשרת התרבות הישראלית".
המפיק כתריאל שחורי -לשעבר מנכ"ל הקרן לקולנוע הישראלי: "אין חיה כזאת בעולם של קרן המתוקצבת בהתאם לנתוני כרטיסים, כי מדובר בפרמטר שבלתי ניתן לחיזוי. כל התכנון של הרפורמה חסר היגיון, כשעד שהיצירה לא עולה בלתי ניתן לדעת מראש במבחן המציאות כמה הקהל באמת יצפה בה. למשל בהפקת 'מאחורי הסורגים' חשבנו שנביא לקולנוע 20 אלף צופים ולבסוף הבאנו מיליון איש. שהשקענו בזמנו כמפיקים בסדרות אמנותיות שגם סחפו את הקהל והיו פופולאריות כמו 'זינזאנה' ו'פלורנטין', וזה לא היה במקום התמיכה המוסדית אלא בנוסף.
"התמיכה המוסדית בקרנות הקולנוע לא מתקרבת למה שקורה מעבר לים, ואפילו ביחס למדינות זעירות כמו לוקסמבורג שמחולקים בה תקציבים שהם פי כמה משלנו. התמיכה הזאת מביאה לנו השקעות בינלאומיות ומכניסה כסף פנימה לישראל וכעת כל זה ייעצר, ובינתיים כבר פספסנו אפשרויות בינלאומיות יקרות ערך בגלל כל זה. אם לא נפעל כעת, עוד שנה וחצי-שנתיים כבר כמעט לא יהיו יותר סרטים ישראלים. ובכלל, בשום ז'אנר תרבותי מקביל לא נמדד כמונו כאילו מדובר במפעל תעשייתי - לא במחול ולא באופרה, אז תמדדו גם אותנו כאמנות".
כנס החירום בפסטיבל הקולנוע ירושלים בנושא רפורמת הקולנוע, צילום: תום וינטראוב לוק
"לא להשתיק ולצנזר את הפריפריה"
בימים אלו רבים מאנשי תעשיית הקולנוע, משחקנים ידועים דרך במאים ומפיקים ועד לעובדי הפקה ואולפן - קוראים לשר זוהר לחזור ממתכונתה הנוכחית של רפורמת הקולנוע שמתוכננת לעבור בחודש הקרוב. לדבריהם, הדבר יבוא על חשבון הענקת ביטוי וחשיפה באמצעות חופש אמנותי של יצירה קולנועית, לרבות דוקומנטרית, גם לקולו המורכב (ולרוב מושתק) של האחר והשונה מבין כלל המגזרים המגוונים המרכיבים את החברה הישראלית - ביניהם חרדים, דתיים, ערבים, יוצרים צעירים, סטודנטים ועוד.
לדברי פורום איגודי היוצרים שמאחד את כלל אנשי הענף השר מונע דיונים מקצועיים בנושא ועסוק בקידום רפורמה, מבלי שנערכה עבודת מטה רצינית וללא הבנה על ההשלכות ההרסניות בכך על עתיד תעשיית הקולנוע הישראלית ואנשיה. הפורום קורא לזוהר ולמועצת הקולנוע תחתיו לתמוך ולחזק אותם, במקום לעסוק בזמן מלחמה במחטף הרסני. זאת בהתחשב שעקב הרפורמה עדיין לא נקבע מודל לחלוקת הכספים לקולנוע לשנת 2024 למרות שעברה למעלה ממחצית שנה, כשבפועל לדבריהם השר ומשרדו עוסקים בעיקר בקידום תכניתם במקום בחלוקת התקציבים שהובטחו והוקפאו מאז לכל אותם קולנוענים ועובדי שטח - בזמן שחלקם משרתים את המדינה ומסכנים חייהם במילואים כלוחמים וקצינים, מפונים מביתם, חוו מקרוב את ה-7.10 ואיבדו את יקיריהם, ותוך כדי מתבשרים באותם הרגעים שהקרקע נשמטת מתחת לרגליהם והם נמצאים באי וודאות כלכלית וקשיים עקב המצב, בענף שמיסודו דל באמצעים כלכליים ומאופיין בחוסר יציבות.
מטעם הפורום הדוקומנטרי נמסר: "הממשלה מפקירה את הציבור הישראלי פעם אחר פעם: כמוב-7 באוקטובר, כמו בטיפול בתושבי ישראל המפונים, כמו בפגיעה בחופש העיתונות, כך גם הרפורמה של השר זוהר פוגעת בראש ובראשונה ביוצרים צעירים, ביצירה תיעודית וביצירה קולנועית מהפריפריה. יצירה דוקומנטרית היא הכרחית בחברה פלורליסטית מתוקנת. הכחדתה היא סכנה לחופש היצירה וחופש הביטוי ועל אחת כמה וכמה בשעת מלחמה. מדובר בשימוש לרעה בכספי ציבור, שילכו למי שלא זקוק להם ולא יגיעו למקומות בהם הם חיוניים. אנחנו קוראים לשר זוהר לשקול מחדש ולבצע שינויים תוך התייעצות איתנו".
לדברי שח"ם - ארגון השחקנים והשחקניות: "יש לנו תעשיית קולנוע מפוארת וחשוב לשמור עליה ולפתח אותה. לצערנו, הצעדים שמקדם משרד התרבות וספורט יביאו לפגיעה אנושה בכל מי שמוביל את הקולנוע בישראל – שחקנים/ות, יוצרים/ות, עובדי/ות, ומעל הכל בקולנוע הישראלי עצמו, בסרטים ובסיפורים שכבר לא יראו אור ולא ימשיכו להשפיע על התרבות הישראלית, בניגוד למה שהיה עד כה. אנו קוראים לשר התרבות וספורט לקדם מהלכים יחד עם ארגוני היוצרים ולא בדרך שכולנו נצטער עליה בהמשך".
מטעם איגוד התסריטאים: "נכחנו ברבות מהפגישות שקיים שר התרבות והספורט עם אנשי התעשייה, בכולן הוא שמע מהם את אותן החששות ויחד עם זאת בוחר השר להמשיך בדרכו מבלי להקשיב לאנשי המקצוע. אנחנו מקווים ששר התרבות יתעשת ויתקן את הרפורמה כך שתועיל לקולנוע הישראלי ולחברה הישראלית ולא תפגע בהם".
איגוד הבמאיות והבמאים מסר: ״ישראל במלחמה, בעזה עדיין נמצאים 120 חטופים, הצפון בוער, כל הארץ מופגזת, מאות אלפים עדיין מתקשים להתאושש מפגעי ה-7 באוקטובר, אבל מה שדחוף עכשיו למיקי זוהר זה דווקא לשנות את חוק הקולנוע. אותו קולנוע שהביא כל כך הרבה הישגים והצלחות ב-20 השנים האחרונות. אנחנו קוראים לשר התרבות והספורט להקפיא את המהלכים ההרסניים האלה לפני שהתעשייה כולה תיחרב״.
לדברי איגוד העורכים - איגוד מקצועות הפוסט בישראל: ״יש צורך בשינויים בחוק הקולנוע. אבל כדי לקדם יצירה איכותית שמתוקצבת כראוי ובתהליך נאות תוך שוויון הזדמנויות והתבססות על קריטריונים של איכות, עדיף לקחת את הדרך הארוכה ולבנות מבחני תמיכה רק אחרי תהליך של התייעצות עם כל הגורמים בתעשייה, שולחנות עגולים ומחשבה עמוקה".