סגור בנר
אמנים עניין פסטיבלים בידור ילדים קלאסי קולנוע מוזיקה מחול תיאטרון
רכישת כרטיסים אינדקס דרום ירושלים צפון חיפה מרכז תל-אביב
הופעות, פעילויות לילדים, לוח מופעים, סרטים וכרטיסים
קלאסי
לוח האירועים 2024 מרץ 
א ב ג ד ה ו ש
     
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
כתבה
 
מאת: יוסי שיפמן המלצות קלאסיות לפסטיבל ישראל
 

 
 
יוסי שיפמן ברשימת המלצות: מתמהיל מוזיקלי של הנדל ופיוטים ועד לדיים קירי טה קאנאווה


מה מחפשים בפסטיבל ובייחוד בכזה המתנאה בכך שמלאו לו חמישים? אישית, אני מחפש את השונה, את מה שמקום אחר, מסגרת אחרת, אינם מסוגלים לתת משיקולים אמנותיים, כלכליים, פוליטיים ואחרים.
 
פסטיבל ישראל של שנת תשע"א המציין כאמור את יובלו, זכור לטוב, מימיו הראשונים, ימים שעל עיצובם היה מופקד אהרן צבי פרופס (היום בעיקר שם של רחוב, לפחות בתל אביב).  המחשבה של פרופס אז דומה, כמעט זהה לדברים שמשמיעה היום מנכ"לית האופרה, חנה מוניץ, בבואה להסביר את סדרת אירועי האופרה במצדה ובירושלים. "לייצר אמנות מיוחדת וייחודית, ולהביא לכך שתיירים צמאי תרבות מארצות אחרות יגיעו לכאן כי יש בישראל אטרקציות היסטוריות שיכולות למשוך קהל אחר, תיירות תרבות".
 
אל המסגרת הזו נוצקו בזמנו תכנים - לפחות בתחום המוזיקלי הקלאסי – מגוונים ומרגשים, בהם לידתה של שלישיית פסנתר שחבריה היו הפסנתרן יוג'ין איסטומין, הכנר אייזק שטרן והצ'לן ליאונרד רוז. הללו הופיעו כאן לראשונה ומכאן המשיכו להתקיים כשלישייה במשך שנים רבות. הפילהרמונית יצאה מהיכל התרבות בתל אביב לאתר המופעים המרכזי של הפסטיבל, התיאטרון הרומי בקיסריה. ושם העלתה אופרות בהן "פידליו", "משה ואהרן" ואיגור סטרווינסקי ניצח על ביצוע הבכורה העולמי ליצירתו  "אברהם ויצחק" שהושרה בעברית.
 
ואולם אחרים יגידו, ובצדק מבחינתם, שדי להם בכך שאמן ענק מגיע, אמן שבמהלך העונה אין מי שיוכל להביא אותו והנה הוא מנגן בארץ.
 
שילובים בגן סאקר
 
השנה בין המופעים המיוחדים המעניינים נמצא מופע ההוקרה לציון יובל הפסטיבל. המופע שיתקיים בגן סאקר (2 ביוני) ישירו ריטה, דוד ד'אור והדג נחש עם התזמורת הסימפונית ירושלים.  בין ההופעות של הזמרים תנגן התזמורת יצירה חדשה של גיל שוחט ושמה "ירושלים". לדברי מחברהּ היצירה מראה שני פנים מרכזיים של העיר. בחלק הראשון בולט הצבע הדתי של העיר, הצד הרוחני, עם מוזיקה המושפעת ממקורות יהודיים ובחלק השני העיר על קצביה, צבעיה האחרים, שאינם קשורים לדת או לאמונה.
 
היסוד המעניין במיוחד לדעתי הוא השילוב. בעצם השמעתה של יצירה מוזיקלית עכשווית לקהל אלפים שיגיע לשמוע את הזמרים, יש חידוש מבורך. מופעים מסוג זה מקובלים בפסטיבלים בארצות אחרות, החידוש יכול להניב עוד קהל למוזיקה הסימפונית. יפה.

גיל-שוחט-ענק-יחצ.jpg
גיל שוחט (יח"צ)
 
הנדל ודלאל

לפני שנים אחדות אירח הפסטיבל את "ירושלים", מופע של המוזיקאי הקטלוני  ג'ורדי סאוואל, זה היה אחד האירועים המרשימים שנראו כאן והוא כלל התייחסויות של יוצרים שונים לירושלים בספרות, שירה ומוזיקה. ברוח זו יוצר הפעם הפסטיבל מופע מיוחד ושמו "ישראל במצרים - מעבדות לחירות" (13 ביוני).  יאיר דלאל מישראל, ורנר ארהרדט וקלמס בירנבאום מגרמניה יוצרים תמהיל מעניין בהשראת האורטוריה המפורסמת של הנדל שנקראת "ישראל במצרים".

למוזיקה המקורית של הנדל שתבוצע על ידי תזמורת בארוק גרמנית L'Art Del Mondo, עם מקהלת הנערים הנודעת מטלץ, נוספו מוזיקה יהודית, מוזיקה סופית לטקסטים מן הקוראן, מוזיקה של יאיר דלאל שתוזמרה להרכב הבארוקי, פיוטים הנקראים ומושרים בליל הסדר ושירת הים אותה קוראים בפסח.  הסולנים הם  זמר הקונטרה-טנור, יניב ד'אור, הפייטן חכם דוד מנחם, שגם ינגן בנאי (חליל), אבטה בשירה ובנגינה בכלי נשיפה, יורם חיימוביץ בסיטאר, ארז מונק בטאבלה וכלי הקשה נוספים ואבי אגבבה גם הוא בכלי הקשה. תכנית מרתקת ופסטיבלית במהותה.  

יאיר-דלאל-ענק-דודו-הרפז.jpg
יאיר דלאל (צילום: דודו הרפז)

 
אופרה לאומית של ורדי

אופרה של ורדי תועלה בהפקה מיוחדת,  שבה משתף הפסטיבל פעולה עם האופרה הישראלית (6 ביוני). האופרה נקראת בתכנית "ירושלים" בשמה הצרפתי, אך שמה המקורי באיטלקית הוא "הלומברדים במסע הצלב הראשון". את האופרה זאת חיבר ורדי מייד אחרי "נבוקו", עם אותו כותב ליברטו, סולרה.
 
הסיפור הוא סיפור של משפחה המצטרפת למסע הצלב הראשון לירושלים. וביצירה, כמו ב"נבוקו", ישנם רמזים ברורים לכמיהה לחופש של בני צפון איטליה מעולן של השליט הזר האוסטרי. ב"נבוקו" היו בני ישראל בגולת בבל, בני דמותם של האיטלקים וכאן נאבקים הצלבנים האיטלקיים בסֶרצֶנים (ערבים מוסלמים) המייצגים את השליט הזר, הכובש, בארץ לא לו.
 
כמו פרק המקהלה הנודע שהפך להמנונם של האיטלקים, גם באופרה הזאת ישנה קריאה לאומית ולאומנית "היום תהיה הארץ הקדושה לנו". קריאה זו מן הבמה באמצע המאה ה-19 מצאה במילנו קהל מאזין, ער ומגיב שמייד הגיב ב"כן" גדול ורועם.  עוד הפתעה באופרה זאת הוא קטע סולני גדול לכינור המזכיר את המוזיקה של מנדלסון או של שפוהר. אין ספק שהביצוע עם הסימפונית ירושלים, המקהלה הפילהרמונית מקלוז' וסולנים בבימויו של משה קפטן, יהיה אירוע מסקרן, ולחובבי ורדי ואופרה בכלל כדאי לטרוח לאותה פעם אחת ויחידה שבה משובצת ההפקה בלוח המופעים.   
 
הרכבי בארוק אורחים

בין המופעים האחרים, הקלאסיים יותר באופיים, מופעים שאינם טומנים הפתעות, מופעים המכוונים לקהל היותר שמרני של הפסטיבל , נראה לי מסקרן המופע של ההרכב "הלסינקי בארוק" המארח צ'מבלן איטלקי, אנריקו ביאנו.

התכנית (28 במאי) כוללת בין יצירות מוכרות של באך, ויוולדי והנדל גם יצירות של כריסטוף שאפרת הפחות מוכר, של וילהלם פרידמן - אחד מבניו של יוהן סבסטיאן באך ושל גיורגי ליגטי, המלחין היהודי הונגרי בן המאה העשרים. שילוב של תבלינים בתוך מתכונים מוזיקליים בטוחים, הוא תמיד מעורר ומחדד את ההקשבה שלנו המאזינים.

הלסינקי-ואנריקו-ענק.jpg
הלסינקי בארוק ואנריקו ביאני (צילום: Studio Heikki Tuuli)

הרכב הבארוק האנגלי "פלורילגיום" כבר יכול לזכות בתואר "חביב פסטיבל ישראל" לאחר ביקורים חוזרים כאן. ההרכב המעולה הזה מגיע, כאמור לביקור נוסף. ההרכב שבראשו החלילן אשלי סולומון ובמרכז הופעותיו בישראל זמרת הסופרן ג'יליאן קית', מנגן תכנית שמרנית לעילא, ויוולדי, באך, הנדל, פרסל ופרגולזי. לטעמי התכנית שמרנית מדי, אבל הקהל מן הסתם יקבל את ההרכב בזכות היצירות הנודעות. הצלחתם נראית לי בטוחה. 

תכניות לחובבי מאהלר

לחובבי מאהלר, ויש רבים מאוד כאלה בציבור חובבי המוזיקה בישראל, הכין הפסטיבל, שתי תכניות: מרתון מיצירותיו ומייד אחריו עיבוד קאמרי של "השיר על הארץ" ( שני מופעים ברצף ב-3 ביוני) עליהם מופקד, גיל שוחט, כמנחה, פסנתרן ומנצח.  הסולניות בחלק הראשון הן שתי הזמרות הישראליות שרון רוסטורף זמיר וברכה קול. תתארח בתכנית גם מרטינה בקובה, כנרת צ'כית. ב"שיר על הארץ" הסולנים הם איילת צימבלר וגבי שדה שיופיעו עם הרכב בן שמונה נגנים.  
 
דיים טה קאנוואה

את זמרת הסופרן הנודעת קירי טה קאנוואה, אני ממקם כאן בסוף רשימת ההמלצות. היא בהחלט אחרונה חביבה ויותר מחביבה. טה קאנוואה, הזמרת המאורית, שמככבת כבר כמה עשרות שנים, למעשה ארבעים שנה,  על בימות האופרה החשובות ביותר בעולם, רשמה שיאי הופעות נפלאים ביצירות מוצרט, ורדי, שטראוס ומה לא. פה ושם הקליטה גם שירים מתוך מחזות זמר ושיוותה להם גוונים חדשים ומעוררים.

   

היום הצטמצמו הופעותיה על הבמה האופראית מאוד והיא מופיעה בערבי "ליד", שיר קלאסי אמנותי, מיצירות ליסט, ריכרד שטראוס, חינסטרה הארגנטיני ומוצרט, בשילוב אריות אופראיות. במופע הזה בטוח שנשמע מסורת מפוארת ומוזיקליות, שבהן התאפיינו מופעי העבר.
 
הפסטיבל יתקיים בין התאריכים 23 במאי - 18 ביוני 2011 בירושלים ובמוקדים נוספים ברחבי הארץ. מרכז מכירות ארצי: 6226*. בימות: 02-6237000. 



25/05/2011   :תאריך יצירה
הדפס הוסף תגובה

תגובת גולשים (2 תגובות)
הוסף תגובה   לכל התגובות
2. האופרה "ירושלים"
ירושלמי , מבשרת (09/06/2011)
1. איפה הפסטיבל של פעם ואיפה הפסטיבל היום
יואל , גבעתיים (03/06/2011)

הפוך לדף הבית   |   מי אנחנו  |  כתבו לנו   |  תנאי שימוש   | פרסום באתר   |   לרכישת כרטיסים   

ארכיון אינדקס   |  ארכיון אמנים   |  ארכיון אולמות   |  ארכיון אירועים   |  ארכיון כתבות

תיאטרון מחול | מוזיקה  | קולנוע  | קלאסי  | ילדים  | בידור  | פסטיבלים  | עניין  | אמנים

ביקורת תיאטרון  |  ביקורת מחולביקורת אופרהביקורת קולנועעולים השבוע | ראיונות קולנוע

ביקורת מוזיקה | ביקורת הופעות   |  ביקורת אלבומים |  אלבום והופעה  |  פותח קופסה  |   פותח קופה  

מה עושים עם הילדים בשבת  ההופעות השוות של השבועאירועים בחינם השבוע