סגור בנר
אמנים עניין פסטיבלים בידור ילדים קלאסי קולנוע מוזיקה מחול תיאטרון
רכישת כרטיסים אינדקס דרום ירושלים צפון חיפה מרכז תל-אביב
הופעות, פעילויות לילדים, לוח מופעים, סרטים וכרטיסים
עניין
לוח האירועים 2024 מרץ 
א ב ג ד ה ו ש
     
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
ידיעה
 
מאת: מערכת הבמה המדיטק: שלוש תערוכות חדשות
 

 
 
המדיטק והמוזיאון הישראלי לקריקטורה ולקומיקס מציגים שלוש תערוכות חדשות:  תערוכת אזהרת צפייה! קומיקס ישראלי לפני עידן הפוליטיקלי קורקט , תערוכת האסטרונאוט המזרחי הראשון והתערוכה- גברים? גברים!


התערוכה - אזהרת צפייה קומיקס ישראלי לפני עידן הפוליטיקלי קורקט

מציגה: יצירות קומיקס וקריקטורות שהתפרסמו בישראל מ-1950 ועד תחילת העשור הקודם, התערוכה חושפת את השתנות הנורמות, התהליכים החברתיים והתרבותיים פוסט מהפכת מי-טו.

התערוכה מציגה "חומרים אסורים" במונחי המאה ה-21, כאלה שלא היו עוברים את ״קוראי הרגישות״ ואת הצנזורה הליברלית של 2022 דוגמת סקסיזם, גבריות רעילה, גזענות, הומופוביה, שמנופוביה, עליונות לבנה או דימוי גוף שלילי.  התערוכה פותחת לדיון את אחד הנושאים התרבותיים הבוערים ביותר של התקופה.
אוצרת: מאיה בקר
 
תערוכת האסטרונאוט המזרחי הראשון

התערוכה
של המאייר וקריקטוריסט אסף חנוכה אשר גדל על הפאתוס של גיבורי העל האמריקאים. חנוכה מצייר את עצמו במקום שבו הוא נמצא, כאן ועכשיו, במציאות הישראלית היום-יומית. לידו שבים ומופיעים גיבורי העל יחד עם רכיבים רחוקים מהקומיקס האמריקאי של ילדותו ומצטרפים לדיוקן עצמי. האיורים של אסף חנוכה מעוררי התפעלות, מציאותיים עם הבלחות דמיוניות ומוגזמות תוך יכולת טכנית גבוהה לבטא בקווים מעטים הבעות פנים מסוימות ומלאות רגש, הממחישות, יחד עם תנוחות הגוף של הדמויות, מצבי רוח בדיוק מפליא.
אוצר: צחי פרבר



האסטרונאוס המזרחי הראשון, תמונה באדיבות המוזיאון לקומיקס ולקריקטורה

תערוכת גברים? גברים!

התחרות הדו-שנתית השישית לקריקטורה הומוריסטית ע"ש פרידל שטרן, מחלוצות הקריקטוריסטים בישראל.
השנה משתתפי התחרות הדו-שנתית ע"ש פרידל שטרן מציעים לכתוב פרק נוסף במחקרה: הגברים של המאה העשרים ואחת. האיורים מתארים את הגבר המודרני הטיפוסי, ובדמויות מתגלות נקודות המשיקות לטיפוסים שאיירה פרידל.
אוצרת: מורן פרל קונסטנטין
 

מיה דבש, האוצרת הראשית של מוזיאון הישראלי לקריקטורה ולקומיקס: "קומיקס וקריקטורה הם כלים מוצלחים במיוחד לבחון באמצעותם את השינויים שחלו בחברה ובתרבות שלנו. הם גם מאפשרים לנו להתבונן במה שנותר כפי שהיה, ללא שינוי כמעט. התערוכה "אזהרת צפייה – קומיקס לפני עידן הפוליטקלי קורקט" בוחנת בעין ביקורתית את השינויים שחלו בעשורים האחרונים בנורמות החברתיות שלנו. בתערוכה "האסטרונאוט המזרחי הראשון" בוחן אסף חנוכה בעיקר את עצמו דרך סביבות תרבותיות ומשפחתיות שונות, שדרכן הוא מאפשר לנו לבחון את עצמנו. ואילו בתחרות הדו-שנתית ע"ש פרידל שטרן – "גברים גברים" – נמתח כמעט קו ישר בין טיפוסי הגברים שאיירה פרידל לפני עשרות שנים, לגברים במאה ה-21". 
 


גברים? גברים!, תמונה באדיבות המוזיאון לקומיקס ולקריקטורה
 
תערוכת אזהרת צפייה - קומיקס ישראלי לפני עידן הפוליטיקלי קורקט
אוצרת: מאיה בקר
 
ישראל, כמו תמיד, משתרכת מעט מאחור בכל הנוגע לנימוסים והליכות, אבל גם בארץ, כמו בכל העולם המערבי, משטרת התקינות הפוליטית משנה את חוקי המשחק. בספרות, בקולנוע, באקדמיה, בתקשורת, בפוליטיקה – כמעט בכל אחד מתחומי החיים והיצירה נדרשים בשנים האחרונות לרענן את השפה, את עולם הדימויים ואת המסרים, כדי ליישר קו עם ערכים פרוגרסיביים. בזכות השילוב הייחודי בין טקסט לדימוי חזותי, קומיקס וקריקטורה הם כלים מוצלחים במיוחד לבחון באמצעותם את השינוי.
 
מבעד ליצירות קומיקס וקריקטורות שהתפרסמו בישראל מ-1950 ועד תחילת העשור הקודם, התערוכה מציגה את השתנות הנורמות, את התהליכים החברתיים והתרבותיים, שדחקו את הגיבורים של פעם אל מחוץ לתחום . היום, פוסט מהפכת מי-טו, כשסופרמן יוצא מהארון ומיס מארוול היא מוסלמית ממוצא פקיסטני, קשה לדמיין עולם שבו חבורת ילדים עבריים נקלעת לאי שורץ כושים אוכלי אדם; הברווז של דודו גבע, מטרידן סדרתי שטוף זימה, רודף אחרי בלונדיניות שופעות חזה; סעדיה מרבדיה, גיבור העל התימני, מתעופף על שטיח בפאות מסולסלות; הרצל הערס של אורי פינק מנופף בתליון "חי"; ו"המורה חווה" של ירמי פינקוס ורוגל אלפר כורתת לעצמה יד כדי לבלות בחוף הנכים.  
 
לא כל העבודות בתערוכה תמימות באותה מידה. חלקן אכן משקפות תפיסות שחלפו מן העולם וחלקן, אלו שנוצרו בתקופות מאוחרות יותר, כבר כוללות בתוכן התבוננות אירונית והתרסה מכוונת. אלו וגם אלו היו מוקעות היום כפוגעניות, כביטויים של סקסיזם, גבריות רעילה, גזענות, הומופוביה, שמנופוביה, עליונות לבנה או דימוי גוף שלילי.
 
התערוכה, שמציגה "חומרים אסורים" במונחי המאה ה-21, כאלה שלא היו עוברים את ״קוראי הרגישות״ ואת הצנזורה הליברלית של 2022, היא פתח לדיון באחד הנושאים התרבותיים הבוערים של התקופה - דיון החורג כמובן הרבה מעבר לגבולות ריבועי הקומיקס.
 
בין היוצרים המציגים בתערוכה: זאב אנגלמאיר, דודו גבע, ירמי פינקוס, אורי פינק, רותו מודן, פרידל שטרן, זאב (יעקב פרקש), צילה ודידי מנוסי, נעם נדב, רוגל אלפר, אלישבע נדל, יעקב אשמן, גיורא רוטמן, הילה נועם ויהושע אדרי. 


אזהרת צפיה, תמונה באדיבות המוזיאון לקומיקס ולקריקטורה
  

 
תערוכת האסטרונאוט המזרחי הראשון – המאייר והקריקטוריסט אסף חנוכה
אוצר: צחי פרבר
 
טורי הקומיקס של היוצר חנוכה בנויים בדרך כלל מתשעה מרובעים המסודרים בשלוש שורות, אך מדי פעם תופס איור בודד את העמוד כולו. מדובר בתמונות מהיום-יום של איש משפחה נורמטיבי, המציגות שגרה ישראלית טיפוסית לכאורה, אלא שמתחת למוכר ולנדוש מבצבצות ללא הרף תחושות אימה וחרדה קיומית. ההצבה של דבר מה יום-יומי ליד משהו אחר, החורג מהשגרה וגדול מהחיים עצמם, יוצרת תעלומה, מעין חידה חזותית מרהיבה שהפיצוח שלה מוליד חוויה רגשית ייחודית.
 
אסף חנוכה גדל על הפאתוס של גיבורי העל האמריקאים. לאורך שנות ילדותו הוא צייר שרירים, אגרופים וקרבות שנערכו בשמיים, וכשבגר עדכן את עבודותיו. היום יצירותיו מתארות חיים פשוטים וארציים, והוא מצייר את עצמו במקום שבו הוא נמצא, כאן ועכשיו, במציאות הישראלית היום-יומית. לידו שבים ומופיעים גיבורי העל יחד עם רכיבים רחוקים מהקומיקס האמריקאי של ילדותו – מצטרפים לדיוקן עצמי.
 
חנוכה כותב בעצמו את הטקסט הנלווה לאיורים, אך האיורים אינם מתארים אותו ישירות אלא מספרים סיפור ברובד אחר, חזותי. לכן, בחלק מהרצועות פענוח הקשר בין האיור לטקסט מוטל על הקורא. לאורך השנים שבהן אייר לעיתונים הוא נדרש למצוא דימויים חזותיים קליטים למונחים מופשטים למדי. מיומנות זו משרתת אותו עתה כשהוא תר אחר דימויים חזותיים כדי לתאר רגשות או מערכות יחסים. הוא שואל כלים מסחריים מעולם התקשורת החזותית ומשתמש בהם ככלי עזר ליצירת אוטוביוגרפיה.
 
האיורים של אסף חנוכה מעוררי התפעלות, מציאותיים עם הבלחות דמיוניות ומוגזמות. יש לו יכולת טכנית מעולה לבטא בקווים מעטים הבעות פנים מסוימות ומלאות רגש, הממחישות, יחד עם תנוחות הגוף של הדמויות, מצבי רוח בדיוק מפליא.
 
אסף חנוכה הוא קומיקסאי וקריקטוריסט ישראלי, זוכה פרס אייזנר (2016) ופרס דוש לקריקטורה (2019).

תערוכת גברים? גברים!

התחרות הדו-שנתית השישית לקריקטורה הומוריסטית ע"ש פרידל שטרן
אוצרת: מורן פרל קונסטנטין

פרידל שטרן, מחלוצות הקריקטוריסטים בישראל, היא אומנית של קו. די לה בקו אחד או בשניים כדי לתאר את המציאות היום-יומית.  בישראל הייתה פורצת דרך בתחום הקריקטורות, אישה יחידה במקצוע גברי, והדבר ניכר כמובן בתפיסתה ובנושאי עבודתה.
 
לעומת עמיתיה למקצוע שציירו קריקטורות פוליטיות בעיקר, פרידל עסקה דווקא במצבים אנושיים בחיי היום-יום ובתיאור הארץ ותושביה. ההסתכלות הייחודית שלה שילבה מבט אוהב ונוקב עם חיוך וקריצה, והתבטאה בתיאור נאמן למקור בלי לוותר על הומור. עבודותיה התמקדו בפן הפסיכולוגי-אנושי על ידי הקצנה אירונית בקו אחד או בשניים, קלילים ומצומצמים.
 
פרידל נהגה לטייל ברחבי העולם ולצייר את אשר ראתה. ניכר שאחד ממוקדי העניין שלה היה דמות הגבר המקומי. בין רישומי מסעותיה אפשר למצוא ציורי גברים בקווים קלילים, שקופים כמעט, שהצליחו ללכוד ולאפיין קווים בולטים בדמויותיהם של בני המקום. ספרה ״גברים, גברים״ נפתח בטענה כי לכל גבר שלושה חלקים: ״חלק עליון, אמצע וחלק תחתון. העובדה המעניינת, או אולי מצערת – שאי אפשר למצוא גבר מושלם בכל השלושה. תמיד אחד החלקים יוצא מכלל שימוש – או לפחות פעילותו משתבשת. ולפעמים אהה! אפילו כל השלושה אינם פועלים כשורה. קביעה זו בעלת חשיבות רבה בשבילנו בבואנו לשקול על איזה מהשלושה לוותר. איזו דילמה נוראית״.
 
בין מושאי המחקר שלה ניתן למצוא את הגבר הנשוי האומלל, את המפתה הנשוי המאושר, את הקזנובה ואת הגבר האלים שמשתמש בכוח. פרידל כתבה ותיארה את דמויות הגברים בהומוריסטיות שלא נס ליחה.
 
השנה משתתפי התחרות הדו-שנתית ע"ש פרידל שטרן מציעים לכתוב פרק נוסף במחקרה: הגברים של המאה העשרים ואחת. האיורים מתארים את הגבר המודרני הטיפוסי, ובדמויות מתגלות נקודות המשיקות לטיפוסים שאיירה פרידל. נדמה כי על אף השנים החולפות, רב הדמיון על השוני.

התערוכות תהיינה פתוחות החל מה-21.06.22  ועד ה- 19.11.22
מחיר כרטיס: 15 ₪.   
ילדים עד גיל 5: ללא עלות | חיילים, סטודנטים 10 ₪ | אזרחים ותיקים: 7 ₪.


שעות פעילות:
ימי ב', ד' בין השעות: 13:00-10:0
ימי א, ג' בין השעות 17:00-20:00
יום שבת בין השעות 15:00-10:00
יום שישי בין השעות 10:00-14:00
יום ראשון המוזיאון סגור 
אתר המוזיאון
 
המוזיאון הישראלי לקריקטורה ולקומיקס: רחוב ויצמן 61 , חולון
טלפון: 03-6521849



20/06/2022   :תאריך יצירה

הדפס הוסף תגובה

הפוך לדף הבית   |   מי אנחנו  |  כתבו לנו   |  תנאי שימוש   | פרסום באתר   |   לרכישת כרטיסים   

ארכיון אינדקס   |  ארכיון אמנים   |  ארכיון אולמות   |  ארכיון אירועים   |  ארכיון כתבות

תיאטרון מחול | מוזיקה  | קולנוע  | קלאסי  | ילדים  | בידור  | פסטיבלים  | עניין  | אמנים

ביקורת תיאטרון  |  ביקורת מחולביקורת אופרהביקורת קולנועעולים השבוע | ראיונות קולנוע

ביקורת מוזיקה | ביקורת הופעות   |  ביקורת אלבומים |  אלבום והופעה  |  פותח קופסה  |   פותח קופה  

מה עושים עם הילדים בשבת  ההופעות השוות של השבועאירועים בחינם השבוע