סגור בנר
אמנים עניין פסטיבלים בידור ילדים קלאסי קולנוע מוזיקה מחול תיאטרון
רכישת כרטיסים אינדקס דרום ירושלים צפון חיפה מרכז תל-אביב
הופעות, פעילויות לילדים, לוח מופעים, סרטים וכרטיסים
הצגות לילדים, מופעים לילדים
לוח האירועים 2024 נובמבר 
א ב ג ד ה ו ש
     
10111213141516
17181920212223
24252627282930
מדעטק חיפה
 
תערוכות קבועות במדעטק חיפה
 
 
 
תמונות היכן ומתי

המדעטק מזמין לחופשה שלמה ביום אחד- תערוכות, פארק אטרקציות מדעי, סינמטריקס ושלל פעילויות לכל המשפחה במקום אחד. 

אנרגיה ירוקה
עובדה! אנרגיה שתשקיע בצרחה של 8 שנים 7 חודשים ו 6 ימים תספיק לחמום כוס קפה אחת.
 
כיום אנו משתמשים בשריפת דלקים פוסיליים (נפט, גז, פחם) ליצור חשמל, חימום, תחבורה ועוד, אולם קיימות דרכים חכמות יותר לגייס את כוחות הטבע ולהפיק אנרגיה ששומרת על המשאבים הטבעיים של כדור הארץ. בואו לגלות כיצד עושים זאת!
צאו לדרך וגלו כיצד תוכלו להשתתף באופן פעיל בתהליך הפקת אנרגיה נקייה ממקורות ירוקים וטבעיים במגוון דרכים – מרוח, ממים ואפילו פיזית בכח הרגליים!

אם תתבוננו מעלה ותראו כי הנורות בראש עמודי החשמל שבסביבת המוצגים נדלקות – סימן שהצלחתם להפיק אנרגיה ירוקה! עכשיו כל מה שעליכם לגלות הוא כיצד להשתמש באנרגיה החשמלית בצורה בטוחה וחסכונית.
אוצר: ד"ר טל ברמן

התערוכה בתמיכת משפחת רסין, חברת החשמל, בז"ן, קצ"א, אורמת, דור אלון, פניציה, סולל וסולטיוב. 



אנרגיה ירוקה (מקור: אתר המדעטק)


קסם של מדע

עובדה! בשנת 1584 יצא ספר הקסמים הראשון "תגליות הכישוף" מאת רג'ינלד סקוט.
 
במשך תקופה ארוכה הבינו קוסמים את מורכבות האשליות האופטיות, וניצלו ידע זה ליצירת חוויות הסותרות לכאורה את חוקי הטבע. התערוכה עושה שימוש בשורה של קסמים בידוריים להבהרת מורכבות המדע שמאחורי האשליות. הפעלת המתקנים תדגים את המדע שבקסם או אולי את הקסם שבמדע.
אשליות וקסמים מזכירים לנו שהעולם מלא בפלאים ואילו התהליכים התפיסתיים שלנו מוגבלים וניתנים להטעיה. למעשה ידע באופטיקה, מתמטיקה, מכאניקה בסיסית, חשמל ומגנטיות הם הבסיס לפיתוחם של קסמים רבים.
החוויות העיקריות בתערוכה כוללות: יצירת אשליות ופעלולים בעזרת אור ומראות, חשמל ומגנטיות. כניסה אל
עולם האשליות, ריחוף מעל לאדמה, או ראה את ראשך מונח על מגש. למד לבצע קסמים פשוטים. 
אל התערוכה נילווה הסרט התלת מימדי "מדעברא-קדברא" המוקרן באולם הקולנוע הרב חושי שלנו "סינמטריX".

הסרט הופק על ידי חברת "אורפאן" בשיתוף המוזיאון.
אוצר התערוכה: ד"ר טל ברמן.
עיצוב ותאום הפקה: דודו דהאן.
הפקת מוצגים: איתן קלרר – יוצר האשליות.
יעוץ מדעי: ליאור מנור. 
 


קסם של מדע (מקור: אתר המדעטק)


ליאונרדו דה-וינצ'י - מדען ומהנדס

ההמצאות המדהימות של הגאון מתקופת הרנסנס
עובדה!
ההמצאות של ליאונרדו דה וינצ'י נשארו על הנייר, הוא לא יישם שום דבר.
 
תערוכת "ליאונרדו דה-וינצ'י: מדען ומהנדס", מציגה מגוון מוצגים מרהיבים הממחישים את יצירתו הגאונית של לאונרדו דה-וינצ''י בתחומי המדע והטכנולוגיה. המוצגים נבנו במוזיאון על פי רישומיו המקוריים של לאונרדו, והם ניתנים להפעלה על ידי המבקרים.

לאונרדו נולד ב - 1452 בכפר הקטן וינצ''י ליד פירנצה באיטליה. בגיל 14 החל לעבוד כשוליה בסטודיו של האמן ורוקיו - אחד האמנים הידועים ביותר באותה תקופה. בתפקידיו השונים שימש כצייר, פסל, מהנדס וארכיטקט, אך שאיפתו המרכזית היתה להיות מוכר בראש ובראשונה כמהנדס.

גאוניותו של לאונרדו ממשיכה להפליא גם היום, כ - 500 שנה לאחר מותו, ב - 1519 בגיל 67. במשך מאות שנים התפרסם לאונרדו דה וינצ''י בעיקר בזכות כשרונו כצייר. שתיים מיצירותיו: "המונה ליזה" ו"הסעודה האחרונה", נחשבות עד היום בין הציורים המפורסמים ביותר בעולם.
רק במאה ה - 19 נתגלו מחברותיו ובהן אוצר בלום של רעיונות מקוריים בתחומי המדע והטכנולוגיה. כיום הן מוכרות כאוסף המסמכים החשוב ביותר בתולדות התפתחות המדע, בתקופת ימי הביניים והרנסאנס. לאונרדו נחשב כיום, למהנדס בעל ההישגים הרבים ביותר בתקופתו.

מה בתערוכה

התערוכה מתמקדת בעבודותיו בתחומי המכניקה וההידראוליקה, במטרה להציג את רעיונותיו החדשניים, שחלקם
משמשים אותנו עד היום. בניית המוצגים על פי הרישומים התאפשרה הודות לכך שהם ברורים מאוד ועקרונות הפעולה המתוארים בהם מדוייקים ונכונים. בחלק מהמוצגים נעשה שימוש בחומרים עכשוויים, על מנת לאפשר לקהל המבקרים להפעיל את המוצגים בביטחה.
לאונרדו היה הראשון שחקר לעומק את תכונותיו של הבורג ותכנן מכונה אוטומטית לחריטת ברגים שונים ומתקני הרמה המתבססים על שימוש בברגים המוצגים בתערוכה הוא הראשון שהכיר בכך שהמגבלה העיקרית לקיומה של תנועה הוא החיכוך, והגדיר את המושג "מקדם החיכוך", בו אנו משתמשים עד היום.
תחום חשוב נוסף בו "הקדים לאונרדו את זמנו" היה האוטומציה. זמן רב הקדיש לאונרדו לתכנון מכונות שיהוו תחליף לעבודה ידנית, ובכך למעשה, הקדים את המהפיכה התעשייתית במאות שנים. בתערוכה מוצגת מחרטה המשלבת דוושה, ארכובה וגלגל תנופה. השימוש במחרטות הפועלות לפי עקרון זה היה נפוץ עד תחילת המאה ה - 20.
כמו כן מוצג בתערוכה מוצג דגם של תוף המצעדים שתכנן, ומתקן אוטומטי שנועד להחדיר כלונסאות לאדמה הפועל בשיטה דומה לזו הנהוגה כיום באמצעות פטישי אוויר. לאונרדו חקר דרכים שונות להמרת תנועה סיבובית לתנועה קווית ולהיפך. המנגנונים שתכנן בתחום זה מוצגים בתערוכה, וחלקם מבטאים עקרונות המשמשים אותנו עד היום.
מבין הנושאים הרבים בהם עסק לאונרדו העיסוק בתעופה היה בגדר נבואה של ממש. הוא תכנן מכונת תעופה בעלת כנפיים עולות ויורדות, דאונים ובורג אווירי המזכיר את המסוק המודרני. בתערוכה ניתן לראות מספר דוגמאות למכשירי התעופה שתכנן: מצנח, מכונת תעופה ומסוק.

אוצרי התערוכה: פרופ'' צבי דורי וד"ר רבקה השמשוני ז"ל




תערוכת ליאונרדו דה וינצ'י: מדען ומהנדס (מקור: אתר מדעטק)



מבעד לעדשה

עובדה! עד היום זהותו של בונה הטלסקופ הראשון נשארת בגדר תעלומה.
 
הכל התחיל בחנות עתיקות לונדונית קטנה, באוקטובר 1969. בחלון הראווה של החנות ראה הארי פומרט, שהיה אז סטודנט צעיר, טלסקופ בן 100 שנה, והיה חייב לרכוש אותו, תוך שהוא מוותר על ארוחת צהריים לשבוע שלם. האוסף מונה היום 470 פריטים, העתיק שבהם מהמאה ה-17, רובם מאירופה, בעיקר מגרמניה, צרפת, אנגליה ושבדיה ותוכלו לראות את כל הפריטים הנדירים בתערוכה "מבעד לעדשה".
זה הזמן להתבונן ב- 112 מיקרוסקופים, להביט ב-100 טלסקופים, להתרשם ממכשירי טלגרף, לבחון שעונים ואביזרי שענים, להסתכל במשקפות, ולגלות כיצד נראה פעם ציוד רפואי ומכשירים רבים נוספים, כולם נאספו בדקדקנות על ידי הארי פומרט ורעייתו חווה, במשך 44 שנים.
לצד המוצגים ההיסטוריים, תוכלו להפעיל שני מיקרוסקופים - עתיק ומודרני וטלסקופ מדיה מיוחד, או ללמוד על ההיסטוריה המרתקת של המיכשור המדעי טכנולוגי הקיים באוסף דרך עמדות מדיה חדשניות 




מבעד לעדשה (מקור: אתר המדעטק)



תעתועי ראייה
עובדה! ביוון העתיקה היו מספר פילוסופים שהתעסקו בשאלת תעתועי הראייה. אריסטו, שהיה מבחירי הפילוסופים בעת העתיקה, האמין כי למרות שאנו יכולים לסמוך על החוש האנושי, אין ספק כי לעיתים הטבע גובר עליהם.
 
העין והמוח קשורים זה בזה בקבלת תמונת העולם הסובב אותנו וניתוחו. העין והמוח, נוטים לפרש דברים באופן שמתקבל על הדעת במסגרת הניסיון, הציפיות והידע שלנו, אך לא תמיד מה שאנו רואים זהה למה שאנחנו חושבים שאנו רואים.
כך למשל ניתן לדמיין שאדם החי בג'ונגל ורואה זנב של אריה מבצבץ מעבר לסלע, מסיק על קיומו של האריה כולו ומתריע על הזהירות המתבקשת. כך אנו נוטים להשלים את התמונה כאשר אנו רואים חלק מתמונה מוכרת. כמו כן, אנו נוטים להניח שאם שני עצמים נראים זהים בגודלם, הקרוב מבין השניים יהיה בפועל קטן יותר ואילו הרחוק חייב להיות גדול יותר. אם נטעה בהערכת המרחק, המוח ישטה בנו בהסקת המימדים.
בשל תכונות אלו של המוח, להתייחס לדברים מוכרים לו ולמטען המידע האצור בתוכו, נוצר לעתים פער בין מראה העיניים ובין הפירוש הניתן לו על ידי המוח. מצב זה של הטעיה על ידי ניתוח מוטעה נקרא "אשליות אופטיות".
המוצגים בתערוכה מדגימים סוגים שונים של אשליות. ראיית האשליות תלויה בפעילות המוח, וניסיון החיים של כל מבקר ולכן לא כל המבקרים רואים את הדברים באותו האופן.
המוצגים מופעלים על ידי המבקרים וכך החוויה מתעצמת:
חבשו את כובע הקסמים. האם הכובע גבוה יותר או רחב יותר? סובבו את הלוח הצבוע בשחור ולבן. אילו צבעים אתם רואים?
ציורים דו ממדיים מקבלים מימד עומק, רצף של תמונות בודדות הופכות לתנועה רציפה בראינוע. 
 


תעתועי ראייה (מקור: אתר המדעטק)




מדעי החיוך - תערוכת בריאות הפה והשיניים במדעטק

עובדה! בפה האדם יש יותר בקטריות מאשר מספר האנשים בעולם
 
השיניים הן חלק מגופנו ובריאותן היא עניין חשוב המשפיע עלינו כבר מגיל צעיר. בואו לקבל טיפים לשמירה על בריאות והגיינת הפה והשיניים, בהשתלמות החוויתית והכיפית בפקולטה למדעי החיוך.
צאו למסע מרענן בפה האדם, מהביס הראשון ועד צחצוח השיניים. גלו מהם החלקים השונים של השן, איך מונעים חורים בשיניים ובמה תורמת החומציות לבריאות הפה.
התבוננו באוסף ההיסטורי של מוצגים אמיתיים שהיו בעבר בשימוש של רופאי שיניים וגלו איך נראתה פעם מרפאת שיניים, השונה מזו שאתם מכירים מהביקור האחרון שלכם אצל רופא השיניים.
להשלמת הסיור בתערוכה, אתם מוזמנים לשבת על הכסאות היפים והנוחים, שמעוצבים בצורת שיניים - אל דאגה, הם לא נושכים -  וליהנות מסרטון אנימציה שמסביר כיצד שומרים על הגיינת הפה. אחרי הסרטון, נסו להרכיב ארוחה טעימה, ובעיקר בריאה, גם לשיניים וגם לגוף כולו. 
 



מדעי החיוך (מקור: אתר המדעטק)


חדר חושך

עובדה! מקור המילה "הולוגרמה" הוא מהשפה היוונית ופירושו "התמונה כולה", ובהתאם לכך - מכל כיוון ממנו נסתכל עליה, נראה בהולוגרמה תמונת תלת מימד.
 
תופעות באור ובאופטיקה
לעתים קרובות, כאשר אנו רואים את העולם הצבעוני הסובב אותנו, אנו מקבלים את המידע המועבר אלינו כמובן מאליו. שימוש בתכונות המעניינות של האור מאפשר לנו לקבל תמונה במצלמה, להתחמם בחדר האמבטיה באמצעות קרינת אינפרא אדום ועוד.
 
האדם הראשון אשר פירק את האור למרכיביו היה סר אייזיק ניוטון (1643-1727). הוא העביר את האור הלבן דרך מנסרה בחדר חשוך וקיבל את צבעי הקשת. ניוטון חשב שהאור מורכב מחלקיקים היוצרים את הצבעים השונים. בן תקופתו של ניוטון, כריסטיאן הויגינס, חזר על הניסוי אך הוא חשב שתכונות האור נובעות מהיותו בעל תכונות של גל. מאז ועד היום אנו משכללים את יכולת ניתוח האור אולם מעניין לציין שעד היום יש תכונות של האור, אותן אנו מסבירים על בסיס היותו של האור צירוף של מנות בודדות בשם פוטונים ואילו תכונות אחרות של האור מוסברות באמצעות התנהגות גלית של האור.
פירוק האור, הרכבתו, שבירתו, החזרתו, כל אלו נקראים אופטיקה


מדעטק, המוזיאון הלאומי למדע, טכנולוגיה וחלל, רח' שמריהו לוין 25, הדר הכרמל, חיפה. שעות פתיחה: א'- ה': 15:00-10:00, ו': 13:00-10:00, שבת: 17:00-10:00.  כרטיסים: 70-65₪ (כניסה חינם לילדים עד גיל 5). יש להזמין כרטיסים מראש. לפרטים: 04-8614444
מחיר עיר שם האולם שעה יום תאריך

 
קישורים
תגובת גולשים (0 תגובות)  
הוסף תגובה   לכל התגובות

הפוך לדף הבית   |   מי אנחנו  |  כתבו לנו   |  תנאי שימוש   | פרסום באתר   |   לרכישת כרטיסים   

ארכיון אינדקס   |  ארכיון אמנים   |  ארכיון אולמות   |  ארכיון אירועים   |  ארכיון כתבות

תיאטרון מחול | מוזיקה  | קולנוע  | קלאסי  | ילדים  | בידור  | פסטיבלים  | עניין  | אמנים

ביקורת תיאטרון  |  ביקורת מחולביקורת אופרהביקורת קולנועעולים השבוע | ראיונות קולנוע

ביקורת מוזיקה | ביקורת הופעות   |  ביקורת אלבומים |  אלבום והופעה  |  פותח קופסה  |   פותח קופה  

מה עושים עם הילדים בשבת  ההופעות השוות של השבועאירועים בחינם השבוע