הקאמרטה הישראלית ירושלים נוסדה ברחובות על ידי פרופסור אבנר בירון, בשנת 1984התפתחותה הייתה מהירה, בין השאר הודות לקליטת נגנים עולים מברית המועצות לשעבר בראשית שנות ה-90.
באמצע שנות ה-90` עברה התזמורת לירושלים עקב הקשיים הכספיים של עיריית רחובות. בירושלים הגדילה התזמורת את מספר מנוייה ואת מספר סדרות הקונצרטים שלה. מיום הווסדה נהנית התזמורת מהתלהבות הקהל ומהערכת המבקרים.
רמתה המוזיקלית הגבוהה הוציאה לה מוניטין בארץ ובעולם.
התזמורת מקיימת יותר מ-100 קונצרטים בשנה, ביניהם קונצרטים מיוחדים בערי שדה בישראל, כמו גם תוכניות חינוכיות בירושלים וברחבי הארץ. הקאמרטה הוזמנה להופיע בחו''ל, באולמות קונצרטים מן הידועים בעולם, ביניהם הקונצרט חבאו באמסטרדם, הגוונדהאוס בלייפציג ועוד.
התזמורת קיימה מסעות קונצרטים רבים ברחבי תבל . בין היתר באלסקה. מסע הופעות בסין, נערך במסגרת חילופי תרבות בין ישראל לסין.
נוסף לפרויקטים חינוכיים בשיתוף משרד החינוך והאקדמיה למוזיקה בירושלים, המביאים נגנים שונים מן התזמורת אל כיתות בתי ספר, לאחר הכנה מתאימה של התלמידים, מאמצת התזמורת קונסרבטוריונים למוזיקה ועורכת בהם סדנאות וקונצרטים. התזמורת נהגה לקיים חזרות רבות בשכונה ברחובות והחזרות ואלה משכו למקום הרבה ילדים סקרנים. במקום להרחיקם, ראה בכך אבנר בירון הזדמנות לקרב את הילדים למוזיקה.
הוא הזמין את המעוניינים לשמוע את החזרות ואף חילק חליליות לאלה שרצו בהן. חלק מילדים אלה לומדים כיום נגינה בחליליות ומגלים עניין במוזיקה.
אבנר בירון יזם תוכנית שימור של מוזיקה משל מלחינים, שעלו ארצה בשנות ה-30` וה-40` של המאה ה-20. רבות מיצירות אלה לא הגיעו לכלל ביצוע, או שבוצעו פעם יחידה ונשכחו. הקאמרטה הישראלית ירושלים בניצוחו של בירון נרתמה למפעל החייאתן של יצירות אלה באמצעות קיטלוג, ביצוע והקלטה לאורך שנים.
בשנת 2007 בחנה ועדה בראשות מר יעקב פרי את אפשרות איחוד הקאמרטה עם התזמורת הסימפונית של רשות השידור. הועדה קבעה כי הקאמרטה חייבת להמשיך בדרכה העצמאית והייחודית. עוד קבעה הועדה כי: לקאמרטה פוטנציאל להיות התזמורת הקאמרית הייצוגית של מדינת ישראל בנובמבר 2007 , הוענק לקאמרטה הדירוג מצוין (5) , על ידי משרד התרבות הקאמרטה הינה התזמורת הקאמרית היחידה בישראל שזכתה בדירוג מצוין.