מנצח
2005-1928.
חתן פרס ישראל לשנת 1978, כיהן כמנהל האמנותי והמוזיקלי של האופרה הישראלית החדשה וכמנהל המוזיקלי של התזמורת הסימפונית ירושלים, רשות השידור, ידוע בישראל וברחבי העולם כמנצח, מלחין, פרופסור למוזיקה באקדמיה ע"ש רובין באוניברסיטת תל אביב, ומייסד של ארגונים מוזיקליים רבים וביניהם - מקהלת "רינת" ב 1955 ואת האנסמבל הקאמרי הישראלי - היום התזמורת הקאמרית הישראלית - ב 1965. במשך שנים רבות כיהן כיועץ אמנותי לפסטיבל ישראל.
גארי ברתיני היה גם מלחין חשוב של התיאטרון הישראלי, שהחל את פעילותו הענפה בשדה זה בתיאטרון הקאמרי, שם הלחין כ- 20 הצגות בין השנים 1980-1955 ובכללן - "כינרת, כינרת" ו"פונדק הרוחות" של אלתרמן, "המהפכה והתרנגולת" ו"נפוליאון חי או מת" של אלוני, "ירמה", ו"הסוחר מוונציה" (שהייתה הצגת התיאטרון האחרונה שהלחין לה מוזיקה).
בשנים 1964-1955 הלחין מוזיקה ל- 12 הצגות בתיאטרון "הבימה" (כולל "פאוסט" של גתה, ו"מסע לנינווה" של יהודה עמיחי. שם גם החלה השותפות בינו לבין נסים אלוני עם "בגדי המלך" (1961) שנמשכה עם "הנסיכה האמריקאית" במסגרת תיאטרון העונות שהקים אלוני עם יוסי בנאי ואבנר חזקיהו ו"נפוליון חי או מת" בתיאטרון בימות.
ברתיני ניהל מוזיקלית של תזמורות שונות ברחבי העולם, בין השאר של התזמורת הסימפונית דטרויט, של התזמורת הסימפונית של רדיו קלן, התזמורת הסימפונית מטרופוליטן בטוקיו (ומינויו היה הפעם הראשונה שבה מנצח שאינו יפני מתמנה למשרה זו בתזמורת יפנית כלשהי). כמו-כן שימש כמנהל הכללי של האופרה של פרנקפורט.
הוא ניצח על תזמורות מובילות בעולם וכן בבתי האופרה המרכזיים בעולם כולל לה סקלה, מינכן, המבורג ופריס. הרפרטואר שלו נע מהרנסנס ועד למוזיקה בת-זמננו וכולל בכורות מאת מלחינים ישראלים ואירופאים חשובים כמו ליגטי, קגל, דלפיקולה, גהר, סתר, טל ואחרים.
בשנותיו האחרונות ניצח על הפקות של "מקבת" (ורדי) "וווצק" (ברג) בבולוניה, "חלום ליל קיץ" (בריטן) ברוונה, "קללת פאוסט" (ברליוז) בתזמורת הפילהרמונית הישראלית, ועל ההפקה הראשונה בפריז של "בילי באד" (בריטן) בבסטי.
ברתיני זכה בפרסים הבאים – פרס מנצח השנה לשנת 1995, פרס פרמיו אביאטי, של איגוד מבקרי המוזיקה האיטלקי ובפרס הפקת השנה של איגוד מבקרי המוזיקה בצרפת על ב"ילי באד" (בריטן) ועל מלחמה ושלום (פרוקופייב) בבסטי. באופרה הישראלית החדשה ניצח על "אורפאו ואאורידיצ`ה" (גלוק, אידומנאו (מוצרט), דון ג`ובני (מוצרט), בוריס גודונוב (מוסורגסקי), נישואי פיגרו (מוצרט) בביקור בית-האופרה של המבורג, על הבכורה העולמית של יוסף (טל), כרמן (ביזה), ורתר (מסנה), הקלע החופשי (ובר) ועל ריגולטו (ורדי). תפקידו האחרון – מנהל האופרה בנפולי.
|