תזמורות
התזמורת הסימפונית ירושלים, רשות השידור, נוסדה בשנות הארבעים של המאה העשרים כתזמורת הרדיו הארצית, ונודעה בשם "תזמורת קול ישראל". בשנות השבעים הורחבה התזמורת והייתה ל"תזמורת הסימפונית ירושלים, רשות השידור". כתזמורת רדיו, מרבית הקונצרטים מוקלטים ומשודרים בקול המוסיקה מאולם הבית של התזמורת – אולם הנרי קראון בתיאטרון ירושלים. מיום הווסדה היו לתזמורת ששה מנהלים מוסיקליים: מנדי רודן, לוקאס פוס, גארי ברתיני, לורנס פוסטר ודוד שלון. כיום מכהן מאסטרו לאון בוטשטיין כמנהלה המוסיקלי.
רפרטואר התזמורת מהווה שילוב רחב-יריעה בין יצירות המופת של העבר וההווה, החל מיצירות הבארוק והתקופה הקלאסית, דרך היצירות הגדולות של התקופה הרומנטית ועד ליצירות המלהיבות ביותר שנכתבו בזמננו, ביניהן יצירות המבוצעות לראשונה בישראל. התזמורת הסימפונית ירושלים הייתה הראשונה שביצעה בארץ את יצירותיהם של סופיה גוביידולינה, הנרי דוטייה, אלפרד שניטקה ואחרים. בה בעת טיפחה התזמורת מאז ומתמיד מלחינים ישראליים, הן על ידי הזמנת יצירות והן על ידי ביצוען. בעונה הנוכחית תבצע התזמורת יצירות קאמריות קצרות שהוזמנו ממלחינים ישראלים. במהלך השנים אירחה התזמורת את גדולי המוסיקאים בארץ ובעולם, ביניהם: ארתור רובינשטיין, איגור מרקביץ`, אוטו קלמפרר, הנריק זרינג, אייזק שטרן, רדו לופו, טביה צימרמן ויפים ברונפמן.
ראוי לציון במיוחד ביצוע הבכורה של היצירה "שבעת שערי ירושלים" מאת המלחין הפולני קז`ישטוף פנדרצקי בניצוחו של לורין מאזל, אשר חוברה לרגל חגיגות ה- 3000 של ירושלים. קונצרט זה היה מפעל משותף עם תזמורת רדיו בוואריה. לאחר שהבכורה זכתה לביקורות נלהבות ביצעו שתי התזמורות את היצירה בשנית במינכן באפריל 2000, במסגרת חגיגות היובל של רדיו בוואריה. במהלך השנים קיימה התזמורת את פסטיבל הליטורגיקה, אותו ייסד גארי ברתיני. הפסטיבל התקיים בחדשי החורף וכלל רפרטואר מוסיקלי של שלוש הדתות המונותאיסטיות.
בעונה הנוכחית מציגה התזמורת הסימפונית, רשות השידור ארבע סדרות קונצרטים: "הסדרה הקלאסית" המוכרת והאהובה; סדרת "תגליות מוסיקליות", שהחלה בעונה הקודמת ביוזמתו של לאון בוטשטיין, המשלבת יצירות מוכרות ואהובות לצד יצירות מסקרנות ביופיין ובתכניהן, הנחשפות לראשונה לקהל; "סדרת דו-רה-מיקס" לילדים ולמשפחה; ובהמשך ל "סדרת המיסות" בשיתוף האופרה הישראלית ת"א יפו, תקיים התזמורת את "סדרת האורטוריות" בה תנגן אורטוריות גדולות ומפורסמות מבאך ועד מנדלסון.
התזמורת מופיעה מדי שנה בפסטיבל ישראל: ב-2004 הופיעה במסגרתו בביצוע הסימפוניה התשיעית מאת מאהלר תחת ניצוחו של אליהו ענבל ובקונצרט המוקדש למוסיקה של ריכרד שטראוס בהשתתפות זמרת הסופרן אלסנדרה מארק. כמו כן התזמורת הוזמנה להשתתף בפסטיבל האופרה הבינלאומי: במאי 2000 הופיעה באמפיתיאטרון הרומי שבקיסריה בהפקה של "טורנדוט" מאת פוצ`יני וביוני 2001, בהפקת האופרה "כוחו של גורל" מאת ורדי.
התזמורת מוזמנת לסיורי קונצרטים ברחבי העולם ומופיעה באולמות היוקרתיים ביותר. במאי 2001 קיימה סיור באירופה ובמסגרתו ניגנה בין השאר ב: Musikvereine בווינה, Philharmonie בקלן ואולמות הקונצרטים המרכזיים בדיסלדורף, פרנקפורט ולוצרן. ב-2003 הופיעה באולם קרנגי שבניו יורק במהלך סיור מוצלח במיוחד לספרד ולארה"ב. התזמורת הוזמנה לסיור קונצרטים בארה"ב בראשית 2005.
התזמורת נתמכת ע"י רשות השידור, משרד החינוך התרבות והספורט ועירית ירושלים.
|