כוריאוגרף
ברטה ימפולסקי הינה המנהלת האמנותית של להקת הבלט הישראלי מאז יסדה אותה עם בעלה, הלל מרקמן, בשנת 1967.
בד בבד ימפולסקי הינה יוצרת – כוריאוגרפית. במשך כל שנות פעילותה של להקת הבלט הישראלי יצרה עבורה עבודות מקוריות רבות, שזכו לתגובות נלהבות של הקהל והביקורת בארץ וברחבי תבל כאחד.
ברטה ימפולסקי נולדה בפאריס להורים ציוניים ילידי רוסיה, ובגיל צעיר עלתה עם משפחתה לישראל.
בגיל 14 החלה לרקוד בחיפה.
עם בעלה, הלל מרקמן נסעה ללימודים בבית הספר של הבלט המלכותי בלונדון. במקביל למדה עם מורים ידועי - שם כקטלין קרופטון, גומצ`רוב וטניה תמרובה.
ברטה ובעלה זכו להצלחה כרקדנים סולנים, ובשנת 1967 החליטו לממש את חלומם הציוני והמקצועי כאחד, והקימו בישראל את להקת הבלט הישראלי.
הלהקה משמשת כביתם של יוצרים ורקדנים המביאים את אמנות הבלט הקלאסי בפני הקהל בישראל, ומייצגים בכבוד את המדינה בהופעותיהם בחו"ל.
יצירתה הכוריאוגרפית הראשונה של ברטה ימפולסקי היתה "ואריאציות סימפוניות" למוסיקה מאת צזאר פרנק. עבודותיה בהמשך היו "גוונים" (שופן) "בית ברנרדה אלבה" (סורינאש), "וארייציות דבוז`אק" , "ללא שם" (מאהלר), "שניים שניים וכולם" (מנדלסון) , "אופוס 1" (ווברן), "מפצח האגוזים", ו "היפהפיה הנמה" (צ`יקובסקי), "סינדרלה" (פרוקופייב), "רומיאו ויוליה", "גורה לידר" (שיינברג) ועוד.
יצירותיה הכוריאוגרפיות של ימפולסקי זוכות להצלחה רבה ברחבי העולם.
בסנטייגו, בירת צ`ילה, זכתה ברטה ימפולסקי בפרס הכוריאוגרף הזר הטוב ביותר עבור יצירתה "וריאציות דבוז`אק".
כוחה של ימפולסקי טמון גם בטיפוח דור העתיד בתחום המחול הקלאסי.
היא מאתרת רקדנים צעירים וכשרוניים ומדריכה אותם בביטחון ובקצב מהיר לתפוס את מקומם כרקדנים מן השורה הראשונה. כל זאת עושה ימפולסקי תוך עיצוב סגנון עכשווי לאמנות הבלט הקלאסי ופיתוח מיומנות הביטוי האמנותי המסוגנן – קוים המאפיינים את להקת הבלט הישראלי.
לא מכבר זכתה ברטה ימפולסקי בפרס שר החינוך והתרבות על מפעל חיים בתחום המחול.
חבר השופטים כתב כי הפרס בא לבטא את ההוקרה וההערכה של החברה הישראלית לתרומתה העשירה של ימפולסקי למחול בישראל.
|