מנצח
המנצח והמלחין אלי יפה נחשב לאחד הדמויות המובילות בעולם בתחום האדרתה של המוסיקה היהודית על גווניה השונים, הן כמנצח, הן כמלחין ומעבד והן כמרצה ומחנך.
מורה ומחנך
אלי יפה חידש את מסורת לימוד החזנות בארץ. כמי שייסד את המכון הישראלי לחזנות בתל-אביב , כמו גם את מכון ירושלים לחזנות, העמיד אלי יפה מאות תלמידים, אחדים מהם נחשבים מהטובים בעולם, המתפקדים כבעלי תפילה וחזנים הן בארץ והן בחו"ל. כמו-כן יזם, יסד ומנהל את חגיגות החזנות הנערכות מדי שנה בקיבוץ "לביא" והכוללות סדנאות, קונצרטים והרצאות, בשיתוף עם מכון "רננות" ,משרד החינוך, קיבוץ "לביא, והמועצה האזורית גליל התחתון.
אלי יפה מוזמן להרצות במקומות שונים בארץ ובעולם, על ההבנה המוסיקלית של התפילה היהודית כגון: בכינוסים בינלאומיים של חזנים מחו"ל הנערכים בארץ, וכמו כן בקונגרס למוסיקה יהודית שנערך בבית-הספר הגבוהה למוסיקה בהאנובר (גרמניה).
אלי יפה הוציא לאור אנציקלופדיה תקליטורית של כל נוסח התפילה של השבתות והמועדים (15 תקליטורים).
אלי יפה הגיש תלמיד לבגרות במקצוע החזנות והייתה זו הפעם הראשונה שמקצוע זה הוכר לבחינת בגרות.
אלי יפה אירח בבית-הכנסת הגדול בירושלים את ידידי האפרה "לה סקלה" במילאנו להם הרצה על המוסיקה הדתית.
כמו-כן אירח שם את נגני התזמורת הפילהרמונית מברלין בביקורם הראשון בישראל.
מנצח בארץ:
אלי יפה החל את דרכו בארץ כיועץ מוזיקלי של התזמורת הקאמרית חולון. הוא זכה בפרס אידיס דה פיליפ על ניצוח האופרה "אותלו" של ורדי.(1982)
אלי יפה יצר סדרות וקונצרטים של מוזיקה יהודית וישראלית עם התזמורת הפילהרמונית הישראלית, סידרת הקונצרטים "זהות" שנערכה מטעם התזמורת הסימפונית ירושלים וסידרה דומה עם הסינפונייטה הישראלית באר-שבע (בשיתוף האופרה הישראלית החדשה) כמו גם קונצרטים עם תזמורת חיפה, ותזמורת ראשון לציון. כל זאת לצד ניצוח הספרות הקלאסית המקובלת.
אלי יפה משמש כמנצחה ומנהלה האמנותי של מקהלת בית-הכנסת הגדול, עמה הופיע בכל יבשות תבל, כולל באולמות קונצרטים יוקרתיים כמו: בית האופרה בסידני, ה"מוצרטאום" בזלצבורג, אולם הסימפונית של המבורג (NDR ) ועוד, כמו גם עם התזמורת הפילהרמונית הישראלית והתזמורת הסימפונית של פראג.
מקהלת בית-הכנסת הגדול בירושלים נחשבת לטובה מסוגה בעולם, ואלפים מכל רחבי תבל באים להאזין לשירתה בהם גם כאילו שאינם בני ברית .
אלי יפה ומקהלתו מוזמנים להופיע גם באירועים ממלכתיים בארץ ובחו"ל.
מנצח - חו"ל
אלי יפה שם לו למטרה להאדיר את המוסיקה היהודית והישראלית בכל רחבי תבל ובמוסדות מוסיקה יוקרתיים.
אלי יפה משמש כמנצח הכבוד של תזמורת הסימפונית של פראג עליה מנצח לעיתים מזומנות, כולל בפסטיבלי המוסיקה היוקרתיים בעיר, פסטיבל האביב ופסטיבל הסתיו. וכן בסיורה בארה"ב (אולם הפילהרמונית של ניו-יורק), בישראל ובשווייץ (אולם הטונהלה).
כמו גם בפסטיבלים של מוסיקה יהודית ותנכ"ית הנערכים במקומות שונים כמו בבודפסט (הונגריה), פראג (צ`כיה), קרקוב (פולין) ועוד.
לבד מתזמורות העיר פראג, ניצח אלי יפה בחו"ל על תזמורות כמו: הפילהרמונית המלכותית של לונדון, הסימפונית של בולטימור, הסימפונית של ברצלונה, הפילהרמונית של מקסיקו, הקאמרית של וינה ושל ציריך, תזמורת הרדיו של וינה (ORF), האופרה של בודפסט, תיאטרון "הבולשוי", ועוד.
בשנת 2006 ניצח אלי יפה על קונצרט מיוחד במקסיקו, לציון 60 שנה לסיום מלחמת העולם השנייה עם סולנים ידועים כמו הזמרת דניס גרייב שהחליפה ברגע האחרון את ג`סי נורמן, אוטה למפר, הכנר שלמה מינץ, גיורא פיידמן, המלחין פיליפ גלס ועוד. ובנוסף, בתוכנית של מוסיקה של מלחינים ממוצא יהודי (מנדלסון, מהלר ועוד).
מלחין
אלי יפה הנו מלחין ומעבד פורה ביותר. הסימפוניה הראשונה "קדיש" שנוגנה ע"י התזמורת הפילהרמונית הישראלית והסימפונית של בלטימור בניצוחו.
יצירה זו נכתבה בעקבות אסון המסוקים ,לאירוע מיוחד של קירוב לבבות בין ישיבה תיכונית בשומרון לבית ספר תיכון חילוני ברעננה, ששמו להם למטרה לשבור מחיצות ולאחות קרעים בחברה הישראלית ובעיקר פיוס בין דתיים לחילונים. השנה ינצח אלי יפה על יצירתו זו בני-יורק.
עוד מיצירותיו: חמישיית כלי נשיפה "פתח לנו שער", על מוטיבים של תפילות הימים הנוראים, שהוזמנה ע"י קרן תל-אביב לאומנות של יהושע רבינוביץ` ז"ל, עפ"י המלצת החמישייה הפילהרמונית הישראלית שגם ביצעה אותה. רבעית מיתרים שבוצעה ע"י רבעית נגנים צעירים מבית הספר "תלמה ילין" באולם "סל גבו" בפריס לשם הביא אלי יפה את הצעירים לקונצרט מיוחד בניצוחו.
אלי יפה הלחין עשרות רבות של פרקי תפילה לחזנים ותזמורת או מקהלה ותזמורת, לצד עיבודים סימפוניים למיטב הספרות החזנית.
השנה ניצח אלי יפה בבית האופרה בתל-אביב על יצירה חדשה לחזן ותזמורת "אילן אילן" לזכרו של האסטראונט הישראלי אילן רמון ז"ל.
אלי יפה שולח ידו גם בעיבודים לשירה החסידית ובעיקר זו שהולחנה ע"י יוסי גרין וחסידות מוז`יץ. (פרי יוזמתו של איש העסקים מוטי זיסר).
אלי יפה כתב עיבודים גם לזמר הישראלי כמו שירים של נורית הירש, נעמי שמר ועוד, כמו גם לשירים באידיש ולפיוט הספרדי-מזרחי.
הקלטות
אלי יפה הקליט עשרות תקליטורים של מוסיקה יהודית לגווניה. חוץ מהאנציקלופדיה לנוסח התפילה הקליט אלי יפה :
אלבום מיצירות חסידות מוז`יץ: סולנים מקהלה והתזמורת הפילהרמונית הישראלית.
אלבום מיצירותיו של יוסי גרין + יצירות של בן חיים ודבוז`ק: התזמורת הסימפונית של פראג.
שלושה אלבומים עם תזמורת ומקהלת בית האופרה בבודפסט הכוללים פרקי חזנות, קטעי אופרה, שירים ישראלים בעיבודיו לתזמורת ובעיבודים אחרים ועוד.
בלוך: "עבודת הקודש": קולין שחט המקהלה והתזמורת הלאומית של יוהנסבורג.
פרקי חזנות מעובדים לתזמורת: עם תזמורת הרדיו של וינה (ORF) (שמואל ברזלי).
פרקי חזנות עם עיבוד לתזמורת: התזמורת הפילהרמונית של ברנו (צ`כיה) (נ. הרשטיק).
פרקי חזנות עם עיבוד לתזמורת: תזמורת סינפונט רעננה (מורחבת) קולין שחט וישראל רנד.
פרקי תפילה לימים הנוראים פרי עטו: החזן בן ציון מילר בלווי אלי יפה (פסנתר).
פרקי תפילה לשבת חג פרי עיטו: החזן בן-ציון מילר בלווי אלי יפה (פסנתר).
פרקי תפילה עם עיבודים שונים: התזמורת הסימפונית של ברצלונה (ב"צ מילר).
3 תקליטורים של השיר מהתיאטרון האידי (זמרים עם התזמורת הקאמרית של וינה).
ריימונד גולגשטיין: "קנטטה לפסח: זמרים עם תזמורת סינפונט רעננה.
3 תקליטורים עם מקהלת בית הכנסת הגדול.
יוחנן בהם: יצירות לתזמורת: ג` האס (אבוב) עם התזמורת הקאמרית הישראלית.
סך הכל: 40 תקליטורים.
לימודיו והשתלמויותיו
יליד ירושלים, אלי יפה הנו בוגר מצטיין של האקדמיה למוסיקה בירושלים בתואר "אמן". מידו של פרופ` מנדי רודן בניצוח עמי מעייני, מרק קופיטמן, צבי אבני וחיים אלכסנדר.
אלי יפה זכה השתלם בכיתת אמן אצל ליאונרד ברנשטיין ואיגור מרקביץ.
הוא זכה בפרס ע"ש אידיס דה פיליפ.
|